Home

Achtergrond 156 x bekeken

KGD-keurmerk meet prestaties goede doelen

Nederland is weer een nieuw keurmerk rijker nu de eerste veertien goede doelen er een krijgen uitgereikt door voormalige minister Bert Koenders van Ontwikkelingssamenwerking.

Het gaat deze keer om het Keurmerk Goede Doelen (KGD) dat in de beoordeling van organisaties meer inzoomt op de prestaties en op de mate waarin doelstellingen worden gerealiseerd.

Het nieuwe keurmerk is opgezet door het ISF, de vereniging voor kleinere goede doelen organisaties en de Stichting Nationale Goede Doelen Test. Het keurmerk ontwikkelt zich als een concurrent van het Centraal Bureau Fondsenwerving dat met het CBF-Keur de grotere goede doelenorganisaties beoordeelt.

Ook het SKGD wil de grotere partijen aan zich gaan binden. Inmiddels hebben er zeven zich bereid verklaard het keurmerk aan te vragen. Donderdag krijgen alvast veertien kleine goede doelen voor het eerst een KGD-keurmerk.

”Een groot deel van de goede doelenorganisaties rapporteert niet over haar prestaties omdat ze geen goed inzicht in hun prestaties hebben”, stelt Bart Hartman, initiatiefnemer tot het nieuwe keurmerk. ”Ze hebben geen inzicht omdat er geen goede meetmethodes zijn, maar goed presteren is wel het belangrijkste streven. Als dat niet volgens de huidige systematiek is te meten, moet je er toe overgaan om die systematiek aan te passen, maar dat wil het CBF niet. Die denkt de ware systematiek te hanteren.”

Hij denkt dat een keurmerk dat beoordeelt op prestaties anno 2010 noodzakelijk is omdat donateurs alleen op die manier hierin inzicht krijgen. De Nederlanders geven gezamenlijk 4 miljard euro per jaar uit aan goede doelen. ”Zonder dit inzicht zullen donaties afnemen omdat een groeiend aantal donateurs steeds meer naar de prestaties kijkt bij het kiezen van een goed doel.”

Hartman en het CBF hebben geprobeerd in overleg tot een verbeterd keurmerk te komen, maar dat overleg liep op niets uit, ook niet na bemiddeling. Men kon het onder meer niet eens worden over de criteria. Het CBF betreurt dat. ”Het is niet handig en schept alleen maar verwarring”, aldus een woordvoerster van het CBF.

Ook al zijn er nu geen goede criteria voor een prestatiebeoordeling, toch begint Keurmerk Goede Doelen met het keurmerk. Hartman: ”We beginnen met het laten zien hoe goed de organisaties inzicht geven in hun prestaties om later over te gaan hoe goed de prestaties zelf zijn.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.