Home

Achtergrond 253 x bekeken 1 reactie

'Invloed van biologische teelt op biodiversiteit beperkt'

De invloed van de biologische teeltmethode op de biodiversiteit is kleiner dan tot nu toe wordt aangenomen.

Als de gehele voedselproductie biologisch zou zijn, is twee keer zoveel landbouwgrond nodig is. Dat schrijven onderzoekers van de Britse University of Leeds in een verslag dat is gepubliceerd in Ecology Letters.

De onderzoekers hebben 192 biologische en gangbare percelen in Groot-Brittannië in het onderzoek betrokken. Daarbij hebben ze planten en diertjes als vogels, bijen, vliegen en wormen geteld op de percelen zelf. Ze hebben ook de biodiversiteit in de omgeving van de percelen gemeten.

Volgens de onderzoekers komen in gebieden met veel biologische teelten 12,4 procent meer soorten planten en diertjes voor dan in regio’s met vooral gangbare landbouw. Dat komt volgens de onderzoekers omdat biologische landbouw vooral plaats vindt in gebieden waar veel hagen, bosjes en natuurveldjes voorkomen. Daar is de soortenrijkdom sowieso groter dan in gebieden met gangbare landbouw waar dergelijke natuurelementen minder voorkomen.

Als het effect van deze landschapselementen wordt weggehaald, bevinden zich rond de biologische percelen 9,1 procent meer soorten planten en diertjes dan in gebieden met vooral gangbare landbouw. Het positieve effect van de biologische teeltmethode op de biodiversiteit wordt dus deels veroorzaakt door de omgeving en niet alleen door de landbouwmethode, concluderen de onderzoekers.

De universiteit heeft ook gekeken naar de gewasopbrengsten, zegt onderzoeksleider Tim Benton. "De wereld moet in 40 jaar de voedselproductie verdubbelen om de bevolking te voeden. Op de biologische percelen was de gewasopbrengst echter maar 45 procent van die op de gangbare percelen. Als we alle voedsel biologisch produceren, is twee keer zoveel grond nodig. Aangezien de positieve invloed van biologische landbouw op de biodiversiteit beperkt is, is een halvering van de voedselproductie een luxe die we ons niet kunnen veroorloven."

Eén reactie

  • no-profile-image

    Hendrik Rietman

    Halveren van productie is wel een heel rigoureus voorstel. Met veel investeringen in veredeling van uitgangsmateriaal, zoals een efficiëntere NPK huishouding, betere weerbaarheid plagen en ziekten is ook een hoop te bereiken. Als we deze doelstellingen zouden nastreven en een positie tussen biologisch en gangbaar innemen, dan hebben we minder input nodig en hebben we met een beetje geluk zelfs meer output.

Of registreer je om te kunnen reageren.