Home

Achtergrond 250 x bekeken

Industrienotering NAO in de knel

De noteringen van industrieaardappelen van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) dreigen te verdwijnen.

Dat komt omdat steeds minder aardappelen via de handel naar de verwerkende industrie gaat. Volgens NAO-voorzitter Kees van Arendonk is in juni een laatste overleg tussen de handel en de aardappelverwerkende industrie, zei hij gisteravond op de NAO-ledenvergadering in Ermelo. "Maar u moet zich niet verbazen als de NAO de noteringen van industrieaardappelen schrapt en alleen verder gaat met het noteren van aardappelen voor export, kleinverpakking en veevoer."

De industrieaardappelnoteringen worden opgesteld door een commissie met vertegenwoordigers van handel en verwerkers. Volgens Van Arendonk komen die moeizaam tot stand. "De industrie koopt steeds meer aardappelen rechtstreeks bij telers. Dit gaat ten koste van de stromen tussen industrie en handel."

Van Arendonk schat dat minder dan 10 procent van de aardappelen via de handel naar de industrie gaat. "Vijf jaar geleden was dat nog 30 procent. De toegevoegde waarde van de handel is het aanbieden van grote homogene partijen. Handelshuizen ontwikkelen rassen, zijn goed in het leveren van maatwerk en vindingrijk in het vinden van bestemmingen voor afwijkende kwaliteiten. De aardappelsector heeft baat bij een pluriforme keten."

Als de NAO-notering voor industrieaardappelen verdwijnt, moet die vervangen worden bij de berekening van de cash settlement van de termijnmarkt. Van Arendonk: "Daar moet nog over gesproken worden. Als de NAO-notering verdwijnt, zijn de beursnoteringen van Emmeloord en Goes een goede vervanging."

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.