Home

Achtergrond 205 x bekeken

ISO verwacht volgend seizoen overschot op wereldmarkt suiker

De wereldmarkt voor suiker kent volgend seizoen een overschot van 2,5 miljoen ton.

Het is voor het eerst in drie seizoenen dat de wereldproductie hoger uitvalt dan het verbruik. Dat verwacht de International Sugar Organisation (ISO). India denkt volgend seizoen ruim 24 miljoen ton suiker te produceren. Dan kan het land weer suiker exporteren, nadat het twee jaar suiker moest importeren vanwege een lage productie. India is de grootste suikerverbruiker ter wereld. In India is meer suikerriet geplant. Dat gaat ten koste van het graanareaal, dat is gedaald vanwege de lage graanprijs. Ook Brazilië gaat volgend seizoen meer suiker produceren. Brazilië is de grootste suikerproducent ter wereld.

Volgens de ISO bedraagt het tekort op de wereldmarkt dit seizoen 8,5 miljoen ton. Seizoen 2008/2009 sloot af met een tekort van 12,2 miljoen ton. Door het tekort steeg de prijs van witsuiker op de Londense termijnmarkt eind januari naar 767 dollar op de termijnmarkt in Londen. Dat was het hoogste niveau in bijna 30 jaar. Vrijdag zakte de suikerprijs naar 475 dollar.

De Europese suikersector heeft geprofiteerd van de situatie op de wereldmarkt. Door het tekort kon de Europese industrie meer surplussuiker in de EU verkopen. Bovendien verruimde Brussel éénmalig het exportquotum van 650.000 ton naar 1,85 miljoen ton, waardoor de industrie extra surplussuiker op de wereldmarkt kon verkopen tegen hoge prijzen. De Nederlandse bietentelers konden alle surplussuiker dit seizoen afrekenen en hoefden niks door te schuiven naar volgend quotumjaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.