Home

Achtergrond 923 x bekeken 28 reacties

Hoogste prijzen nertsenbont sinds jaren

De prijzen voor nertsenvellen liggen op het ogenblik op een niveau van 36 tot 37 euro.

Dat is het hoogste niveau sinds zeker 25 jaar. Volgens directeur Wim Verhagen van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders is de prijs uitgedrukt in dollars nog nooit zo hoog geweest.

Volgens Verhagen is een belangrijke oorzaak voor de hoge prijzen de afgelopen strenge winter. In grote delen van de wereld was er het afgelopen winterseizoen sprake van de koudste winter sinds jaren. Dat gold voor Europa, maar ook voor Amerika en China.

Een andere factor die een rol speelt, is de grotere vraag vanuit China. De productie in China is afgenomen, maar de vraag is gestegen. De Chinese overheid streeft er naar de productie te vergroten, maar tot nu toe loopt dat vrij moeizaam, zo vertelt nertsenhouder Antoon Willemsen uit Huissen.

Verhagen verwacht dat het gemiddelde prijsniveau voor nertsenvellen dit verkoopseizoen wel eens uit kan komen op 35 euro. Het verkoopseizoen van de nertsenvellen loopt grofweg van december tot september. De in Nederland geproduceerde nertsenvellen worden voor het grootste deel verhandeld via veilingen in Kopenhagen, Helsinki en enkele Amerikaanse veilingen. De veiling van Kopenhagen is de grootste ter wereld.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Ja dat afmaken kan in mijn ogen anders, maar ik maak me er ook niet druk op. Jij wil graag dat het houden van nersten hier verboden word. Waar zouden deze nersten dan heen gaan? Want de vraag blijft bestaan? En daarnaast is deze sector een sector zonder subsidies.
  De lengte van het verhaal maakt me niet uit, maar je draaikont zo om de hete soep heen.

 • no-profile-image

  Patrick

  @Jeroen 13 mei 2010 15:55 Laten we vaststellen dat een nerts van nature niet kiest om in een draadgazen kooi te wonen. Het dier is van nature solitair, verkiest dus geen familie/soortgenoten om me te leven. En kiest dus voor ruimte, natuur en beweging. Dus een nerts in een kooi stoppen is immens wreed. Daar is iedereen het lijkt me dan wel mee eens, right? Er moeten dan heel zwaarwegende redenen zijn om nertsen op een andere manier als haar natuurlijke omgeving, te willen houden (zoals in een kooi). Afwegingen kunnen zijn zoals, wat is de noodzaak en het doel van het houden van nertsen op een onnatuurlijke manier? Is er een reden voor de primaire voedselketen voor de mens? Of is er een primaire reden voor overleving van een mens in haar omgeving? Alle ja of nee antwoorden en tussenliggende antwoorden moeten overwogen worden wat de waarde is en haar doel. Dieren houden op zeer onnatuurlijke wijzen moeten zeer zwaarwegende argumenten hebben, omdat het extreem wreed is om een nerts te houden in een kooi. Als er dan een zwaarwegend argument is dan moet er bekeken worden, hoe vul je het in, waar vul je het in, welke voorwaarden stel je. Wat is de positie van een winkel, wat is de positie van de handel, wat is de positie van een land of regering, positie van handelsverdragen en van labeling, wat moet er proactief gedaan worden om onnodig leed te voorkomen en te beperken. Ik zal daar later nog op terugkomen. Maar het lijkt me niet handig om nertsen te houden, just voor de fun, of leuk alleen voor het mooie vachtje, of voor alleen een puur luxe of weggooi product, aangezien er enorm zwaar leed me gepaard gaat.

 • no-profile-image

  Elevator

  @ Piet , Bennebroek
  Waarom denk je dat het dierenmishandeling is ?
  De dieren hebben geen honger ,hebben het niet koud en mogen zich voortplanten .
  In de meeste natuurgebieden in NL. missen de dieren één van deze 3 dingen .

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Volgens mij huilen ze nog harder als de subsidies naar beneden worden bijgesteld.

 • no-profile-image

  Hans

  Koetje Boe, ik had net opperhoofd Winnetoetietòchnie van de Xingu Indianen aan de lijn, over die boomhut. Bij hoge uitzondering was hij bereid Patrick een poosje in zijn stam te laten meedraaien. Hij krijgt dan oa. de cursus: "Mentale gezondheid zorg voor de Tatu (aardvarken) en ook "Hoe vraag ik vader Chimpansee om de hand van zijn dochter" Deze beide cursusen worden gratis gegeven aan de Xingu mantelzorgers, en na enig aandringen was Winnetoetieochnie akkoord dat Patrick zich bij deze groep cursisten voegt. Duur, 2 maand, en niet goed, geld terug. Toch mooi geregeld, dacht ik zo.

 • no-profile-image

  Foei

  Patrick heeft stiekem toch een slok Roundup genomen.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Zeg ook niet dat je niks voor ze hoeft te doen. Maar men denkt graag aan de tijd van overgrootopa, hoe die zijn koetjes hield.
  ze ook niet dat ze in een betonhok hoeven of wat in die richting. Maar neem voor de lol een ticket China, ga naar een nerstenfarm, kom terug en kijk hier nog eens. Hoe verstandig is het om deze dieren hier te verbieden en daar dus te laten groeien?!

 • no-profile-image

  Jeroen

  Patrick, we gaan het hierover toch niet eens worden.
  Het is wel van de zotte, dat een groep mensen van hun inkomen wordt beroofd, wat het doet zonder hulp. Waarbij er gewoon vraag naar is.

 • no-profile-image

  Patrick

  Nederland heeft gewoon te veel en te zware regels. Ik snap dat niet, wat maakt het uit dat nertsen in een kooi zitten? Waarom zou je dat aantal per kooi beperken? Het levert minder op dus is niet slim. Zolang die nertsen eten en groeien zijn ze gelukkig.
  Nu de prijs hoog is zou ik snel uitbreiden.

 • no-profile-image

  logisch denker

  Jeroen: als je eet groei je.
  Zodra je opkomt voor dieren, wordt er beweert dat je ze niet met mensen moet vergelijken. Dat doe ik niet, maar dat ze anders zijn betekent niet dat dieren geen behoefte (beweging, daglicht, etc.) hebben. Enkel als aan die basisbehoeften wordt voldaan, kun je happy zijn.

 • no-profile-image

  Patrick

  @Jeroen, 13 mei 2010 09:36, Het viel nog erg mee met mijn lengte van mijn betoog. Jeroen, ik ben het met je eens als je zegt, dat de manier van afmaken van dieren door een Koreaan of Chinees, namelijk levend villen omdat de angst hormonen dan actief worden, en zo het vlees volgens de Chinees of Koreaan beter smaakt, wel erg super wreed is. Echter zal die Chinees tegen jou zeggen, het zijn geen huisdieren hoor, ze eten en groeien en dus zijn ze gelukkig, en waarschijnlijk zullen ze je een superlinkse dierenaktivist vinden. Ze zullen je vragen waarom jij ELK dier als huisdier ziet en zo wilt behandelen. Die Chinees zal zeggen, wel Jeroen makkelijk lullen, je houd zelf nertsen in draadgazen kooien terwijl ze in het wild solitair leven, wat inhoudt iets meer ruimte en beweging dan een tiental centimeters. En die Koreaan zal zeggen dat ie dat toch wel erg wreed vindt dat je zo je nertsen houdt. Ik hoop dat dit stuk niet te lang voor je is, omdat je over het volgende heen las in mijn stuk van 13 mei 2010 01:40 waarin ik zeg "Ik zie dieren of huisdieren echt NIET als broertjes of zusjes" dus had ik uitstekend antwoordt gegeven op die vraag.

 • no-profile-image

  koetje

  Als Flappie van Youp van't Hek weer langs komt op de radio beginnen alle dieren-activisten spontaan te huilen.

 • no-profile-image

  Patrick

  @Jeroen, Vervolg op mijn laatste stukje is. Kijk ik zal mijn mening geven, nu vandaag, alsof ik beleidsbepaler ben voor de komende 30 jaar. Zoals gezegd er moet een primaire reden zijn om nertsen te houden voor een primair doel. Dieren dienen de mensheid. Zolang er dierlijke producten nodig zijn voor primaire handelingen of dingen is bont, leer of vlees uitstekend. Leer of bont zijn prima natuurlijke bontgenoten in extreme omstandigheden als kou, outdoor, bergen. Als er gelijke of betere alternatieven zijn moet men daar op gewezen worden, zodat er een keuze is. Zolang er geen 'betere' keuze is het een keuze die dan weer afhankelijk moet zijn, van welzijnseisen, processen, cultuur of land. Lees hierin het verschil in een jager in de natuur dat leeft van de natuur, haar dieren zorgvuldig dood, en haar vlees huid/bont nuttig gebruikt, met daar in tegen een plezier jager die vandaag even wat dieren uitzet om ze morgen even kapot te schieten met zijn vrienden, en dat een geweldige prestatie vind. Vraag naar bont zal er altijd zijn, vraag naar elk willekeurig product zal er altijd zijn. Met dat feit zullen er altijd keuzes en afwegingen gemaakt moeten worden door landen, partijen of groepen. Persoonlijk vind ik dat bont als luxe artikel, dus zonder noodzaak verboden moet worden in heel Europa. Er moet een primaire reden zijn anders niet, dus geen sjaals, kraag, tasjes of bontjassen voor de mode industrie. Er is alternatief genoeg. De controle moet veel beter en labeling ook, tegenwoordig weet je het gewoon niet of het nep of echt is. Plus veel erger, veel mensen die rondlopen met echt bont weten dat niet en als ze je confronteert dat zullen de meesten zeggen, nee niet over nagedacht, ik had het anders niet gekocht. De vraag naar bont zal bij verbod, controle en bewustwording duidelijk minder zijn. Wie moet dan het bont produceren voor de primaire noodzaak? Niet Nederland is mijn mening. Dat is een keuze, net zoals we ook geen vossen fokken voor bont terwijl er wel vraag naar is. Een ander land heeft misschien minder welzijnsregels. Dat is zo, maar we gaan ook niet honden en katten fokken voor vleesconsumpte in China omdat wij ze beter behandelen. Plus een verbod in Nederland heeft een Europese uitstraling, en zo een wereldwijde uitstraling naar bewust minder bont gebruik door de mensheid. Dat is dus een lange termijn keuze. China heeft een wet in de maak of aangenomen dat het geen honden meer op menukaart zet voor consumptie. wat ik mee wil zeggen dierenwelzijn en wetten zullen altijd lokaal ge-pushed moeten worden naar hogere welzijnsnormen. Daar ontkom je nooit aan. Er moet altijd druk van activisme zijn, lokaal en internationaal maar het omzetten of een verschil in bewustzijn/cultuur zal lokaal moeten gebeuren dat kun je als buiten staander niet van een cultuur eisen of opleggen, zonder enige vorm van begrip of lokaal acceptatie niveau. En dat proces heeft tijd en gezonde activisme nodig. Wel in het algemeenmoet het voedselvoorziening proces eerst per continent goed geregeld zijn. De wereld zijn is wel globalisering, maar de invulling moet meer continentaal ipv dat enkel multinationals de hele wereld bestrijken, en kiezen wat hen het beste past tegen de laagste prijs zonder verantwoording te nemen voor sociaal/economische ontwikkelingen in dorpen, landen of continenten. In dat plaatje past voor mij een Nederlands bont en fokkerij verbod.

 • no-profile-image

  realist

  gelukkig is er nog een bedrijfstak die goed verdient. Maar dit moet ook maar weer verdwijnen volgens enkelingen! Je wordt er beroert van als je dit leest. Op veel plaatsen is door veel mensen veel geld over de balk gesmeten, de ballon moest een keer knappen. Nu we in en zeer ernstige crisis zitten wordt je echt berooert van deze taal. Het heeft niets met dierwelzijn te maken, die beesjes hebben het echt niet slecht. In het wild daar zie je pas schrijnend dierenleed. Hier is het goed!!!

 • no-profile-image

  Jeroen

  Vind de vergelijking van Hans zeer goed.
  Ik snap het ook niet, maar er komt vast weer aan A4 met wat superlinks wat verklaard, waarom wij niet deugen als we zoiets zeggen.

 • no-profile-image

  koetje

  Zeg Hans,weet je daar in de buurt niet een mooi plekje waar Patrick een mooie boomhut kan bouwen?Lekker in de vrije natuur,hij komt de laatste tijd wat overspannen over.

 • no-profile-image

  Hans

  Patrick, waarom heb jij nou een soort broertje - zusje - familie verhouding met de dieren en ik niet? Waar is het bij mij nou fout gegaan, waar het bij jou goed is gegaan? Waarom zie jij in een dier een knuffel kameraad, en ik een lekker stukje vlees? Waar zit het verschil nou? waarom kom ik in gewetensnood als ik bijvoorbeeld mijn zakenpartner zou bedriegen, en niet als ik een dier doodmaak en opeet, een boer laat, en zeg: "foei, wat was dat lekker"

 • no-profile-image

  Jeroen

  Logische denker.
  Hoe "test" je of iets happy is wat zich alleen kan uiten door gedrag.
  Dus dat niet voorop gesteld, kunnen we dus aannemen als een dier zich niet happy voelt het niet groeit. Dus met andere woorden ja zijn "happy".
  Hou eens het verschil te maken tussen een dier en mens. We zijn niet het zelde!

 • no-profile-image

  koetje

  "De productie in China is afgenomen, maar de vraag is gestegen. De Chinese overheid streeft er naar de productie te vergroten, maar tot nu toe loopt dat vrij moeizaam".Bovenstaand artikel zegt genoeg wie verantwoordelijk is voor de hoge prijzen,die Chinezen maken zich echt niet druk hoe de nertsen worden gehouden.

 • no-profile-image

  .

  Dat is mooi. Kunnen ze met dit verdiende geld de kooien verplaatsen naar onze buurlanden. En dan kunnen ze in de zelfde kooien ook nog meer nerstsen houden.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Dit word een hele lange discussie. Ik zou van nature ook graag andere mogelijkheden hebben, maar ja..
  Dus jij vind erg wat er hier gebeurd, hier waar nog enige discussie mogelijk is over nerstenhouderij, neem een ticket China en probeer hun te overtuigen.

 • no-profile-image

  Piet

  Het is toch bizar dat zo´n goedkoop product toch zo´n hoop geld in het laatje brengt.
  Is het niet een beetje achterhaald dat we deze dierenmishandeling voor uiterlijk vertoon toelaten in NL?

 • no-profile-image

  Theo

  T,geeft aan dat men in de wereld er minder problemen mee heeft dan in de bv Nederland

 • no-profile-image

  Patrick

  @Hans, 11 mei 2010 21:56, wel dat zijn interessante vragen Hans die je daar stelt. Heb je deze vragen jezelf ook gesteld??
  Misschien heb je honden en katten op de boerderij, en/of misschien als huisdier voor je kinderen? Hoe is je binding met deze honden en katten dan? Hoe is de binding van je kinderen met deze huisdieren?
  Ik ben benieuwd naar je antwoordt. Ik zie dieren of huisdieren echt niet als broertjes of zusjes, en kan natuurlijk geen antwoord geven op waarom jij in gewetensnood raakt als je een zakenpartner zou bedriegen, en niet als je je een dier doodmaakt en opeet en dan een boer laat en zegt "foei, wat was dat lekker". Maar er moet toch iets zijn waarom die binding anders is bij veel mensen. Ik neem aan dat je morgen je eventuele huisdier als kat of hond, die erg geliefd is bij je kinderen, ook niet even dood maakt, en in de avond gezellig op gaat eten samen met je hele familie aan tafel. Terwijl in Korea en China het heel normaal is om hond en kat te eten, ze levend te villen in het bijzijn van de andere honden en katten, omdat dan de adrealine stroom hoog is van de angst, maar daardoor het vlees lekkerder smaakt zeggen ze daar. Waarschijnlijk zeggen zij ook als ze een hond of kat doodmaakt hebben en opeten, "foei, wat was dat lekker" en laten misschien zelf nog wel een onverschillige boer ook. Het is zeker apart dat als vb in Korea en China ze honden en katten intensief houden en opeten, en ze daar misschien een varken of koe als huisdier hebben. En dat jij misschien, of een andere westelijke boer als vb, een koe en varken als productie item ziet, dat toevallig leeft en beweegt, maar enorm veel zorg koestert voor een hond of kat als huisdier. Misschien een leidraad is te kijken hoe kleine kinderen van nature liefdevol omgaan met dieren en kijk naar hun binding/communicatie met dieren. Ik denk dat elk kind in China, Korea, Nederland of Brazilië dat enigszins hetzelfde gevoel gevoel bij heeft, maar dat volwassenen daar in tijd heel anders naar kijken en zo hun kinderen leren wat goed of fout is. This zeker apart, maar dank voor de vraag, ik hoop dat je wat aan mijn antwoordt hebt. Mocht je nog andere vragen hebben, stel ze gerust, misschien kan ik daar ook op antwoorden, hoewel ik natuurlijk niet altijd en overal een antwoordt op elke vraag heb, ik hoop dat je dat begrijpt!!

 • no-profile-image

  logisch denker

  Simpele vraag: Is een nerts happy in een kleine draadstalen kooi?

 • no-profile-image

  Walter

  Piet, je bent hier in NL een van de vele die zo denken. Daar is niks mis mee. Vrijheid van meningsuiting enz..Begrijp wel dat elders in de wereld de mensen vaak een andere beleving hebben over "Dieren". Zelfs binnen Europa. VB. vanuit ons "Brussel" wordt de Pelshouderij in Griekenland al jaar en dag voor 50% gesubsidieerd. En wij hier in NED. willen een sector die in al die jaren veel heeft geinvesteerd in dierenwelzijn laten verbieden. De verhoudingen kloppen echt niet, maar ja, zie het dagelijks nieuws en je begrijpt wat ik bedoel. M.Vr.Gr. Walter van der Zandt.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Patrick,

  Wat een vergelijking en een lang verhaal, maar nog steeds niet geantwoord.
  Die hondjes en katjes waar jij het over hebt, zijn niet de huisdieren in een China. De manier van afmaken kan wel eens anders daar, maar dat terzij. De vraag is waarom, jij ELK dier als huisdier ziet en zo wil behandelen.
  Je mag van mij wel een nerst krijgen, zien hoe lang jij die gezellig in huis houd.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  2 maanden is toch veel te kort. Een open einde lijkt me beter.

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.