Home

Achtergrond 302 x bekeken

Hongkong sluit grens voor Brabants pluimveeproduct

Hongkong heeft de grens gesloten voor Nederlandse pluimveeproducten uit de provincie Noord-Brabant.

Dit meldt het Veterinair Informatiepunt van de Productschappen Vee Vlees en Eieren. De aanleiding is de vondst van laagpathogene vogelgriep op een pluimveebedrijf in Deurne. De stap van Hongkong heeft weinig gevolgen. Het land is goed voor de import van 22.000 ton pluimveevlees per jaar, 3 procent in de Nederlandse export.

De Voedsel en Warenautoriteit verstrekt geen exportcertificaten meer voor export van broedeieren en eendagskuikens. Rusland stelt als eis op het importcertificaat dat geen AI-virus in het land van herkomst aanwezig mag zijn. Nederland heeft woensdag de vondst van het laagpathogene virus officieel gemeld bij de internationale diergezondheidsorganisatie OIE.

Het Veterinair Informatiepunt streeft ernaar samen met het ministerie van landbouw afspraken te maken over regionalisering. Dat houdt in dat eventuele exportbeperkingen per land beperkt kunnen blijven tot de regio waarin de problemen zich afspelen. De screening van de bedrijven is afgerond. Het Centraal Veterinair Instituut onderzoekt de bloedmonsters van de bedrijven in het betreffende gebied.

Of registreer je om te kunnen reageren.