Home

Achtergrond 171 x bekeken

Hoge Raad wil oordeel EU over havenkrediet

De Hoge Raad wil van het Hof van Justitie van de Europese Unie een uitspraak over een deel van de omstreden Rotterdamse havenkredieten uit 2003.

Dat heeft het hoogste rechtsorgaan in Nederland vrijdag laten weten. Het gaat om de 23 miljoen euro die het bedrijf Residex aan RDM Aerospace verstrekte en waar Rotterdam via het toen nog gemeentelijke havenbedrijf garant voor stond.

De gemeente weigerde de uitbetaling van de garanties omdat deze niet was aangemeld bij de Europese commissie in het kader van Europese regels op het gebied van staatssteun. De garantie zou daarmee nietig zijn, vond de gemeente. Zowel de rechtbank in Rotterdam als het gerechtshof in Den Haag stelde Rotterdam in het gelijk. Residex ging in cassatie.

De Hoge Raad heeft haar twijfels bij de eerdere uitspraken en wil daarom een oordeel van het Hof over een Europees verdrag. De advocaat-generaal stelt dat het "veeleer voor de hand'' ligt dat de gemeente de garantie nakomt en het risico draagt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.