Home

Achtergrond 373 x bekeken

Herkomst van dioxine in mais blijft ongewis

Het is nog onduidelijk wat de bron is geweest van de dioxinevervuiling in de lading biologische mais uit Oekraïne.

De dioxine is inmiddels wel geheel geanalyseerd, maar daarmee is nog geen helderheid over de herkomst. Het importbedrijf Meunerie Liégeois in het Limburgse Mesch zegt niets te kunnen zeggen over de herkomst. Een woordvoerder van het bedrijf zegt dat het bedrijf niets te verwijten valt. "Ik ben niet verantwoordelijk voor de vervuiling en zodra we meer weten, zullen we daarover mededelingen doen."
Het Limburgse bedrijf heeft al twaalf jaar biologische grondstoffen uit Oekraïne ingevoerd en nooit problemen gehad. Per jaar werd zo’n 80 ton ingevoerd.

Tot nu toe is er geen enkele autoriteit die heeft kunnen vaststellen dat de mais die is ingevoerd, in Oekraïne vervuild is. De tests die daar zijn uitgevoerd, laten geen dioxine zien. Een van de speculaties over de oorzaak van de vervuiling is dat de dioxine bij het drogen in de mais zou zijn gekomen. Ron Hoo­genboom van het voedselveiligheidsinstituut Rikilt van Wageningen UR zegt dat het patroon van de gevonden vervuiling erop duidt dat dioxines en PCB’s via rookgas in de mais terecht gekomen zijn, ook omdat de vervuiling over het gehele product verspreid was.

Hoogenboom zegt dat nog niet duidelijk is of in Oekraïne mogelijk monsters van een andere lading zijn onderzocht, of dat het ingeschakelde laboratorium de vervuiling gemist heeft. "Maar met zekerheid kun je daar niets over zeggen, als je niet dezelfde monsters hebt geanalyseerd." De Voedsel en Waren Autoriteit gaat nog steeds uit van vervuiling in Oekraïne of tijdens het transport. Ondertussen zijn nog steeds tenminste twee Nederlandse bedrijven geblokkeerd. In elk geval een opfokbedrijf en een legpluimveebedrijf mogen hun producten nog niet leveren. Ook in Duitsland zijn nog bedrijven op slot.

Of registreer je om te kunnen reageren.