Home

Achtergrond 286 x bekeken 4 reacties

'Groeikans bepaalt financiering'

Rabobank kijkt bij financiering van de intensieve veehouderij nadrukkelijk naar groeikansen in specifieke regio’s.

De enige manier voor boeren om maatschappelijke druk te verlichten, ligt in contact met de directe omgeving, en niet in nationale campagnes. Dat zei Dirk Duijzer, directeur Food en Agri van de Rabobank, vandaag tijdens een bijeenkomst van de Nederlandse Vereniging van Landbouwjournalisten.

"Sommige hele grote bedrijven moet je hier in Nederland niet willen hebben", aldus Duijzer, die geen groottes wil noemen. "Bij grotere bedrijven die we wel financieren, hangt daar een ander risicoprofiel aan dat we nader onderzoeken." Daarbij wordt gekeken naar de kans op maatschappelijke weerstand in een regio, maar ook naar de mogelijkheid van opsplitsing mocht een faillissement zich voordoen. Waar groei kan, moeten boeren proberen bij hun directe omgeving begrip op te bouwen. Dat heeft meer effect dan nationale campagnes.

Duijzer ziet een sector onder druk: Q-koorts, ESBL’s, dierenwelzijn, antibiotica en mest passeren volgens hem continu de revue. "Voordat je een goed verhaal kunt vertellen, moet ook op eerlijke wijze worden gewerkt aan de inhoud. Dat betekent bijvoorbeeld dat op het dossier van antibioticagebruik echt hele forse stappen moeten worden gemaakt. Dat geldt niet alleen voor de agrarische sector. Veeartsen moeten hun humane collega’s vaker opzoeken. Dat had misschien al vijf jaar geleden moeten gebeuren."

Van een grotere regierol van Rabobank kan volgens Duijzer niet direct sprake zijn. Rabobank is volgens hem geen lobbyist.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  nuchtere belgische

  Is het dan toch zo, zoals mijn Nederlandse collega boeren altijd zeggen nl. ; RABO = Ruimt Alle Boeren Op!!!

 • no-profile-image

  Ivoren toren

  "Rabobank is geen lobbyist" aldus Duijzer, hou dan die wijze praatjes ook liever bij moeder de vrouw thuis.

 • no-profile-image

  Han

  Heeft de Rabo niet geleerd van het Tomaten en Paprika debacle. Groei creeeren in een overvoerde markt, werkt contra productief. Nu alleen intensieve veehouderij financieren die groeikansen hebben en dat terwijl de markt geen fatsoenlijke opbrengst prijs toelaat. Na de tuinbouw de intensieve veehouderij over de klink jagen. Wil de Rabo zich ook grrag bij de >nood< lijdende banken aansluiten??? Ik begrijp nog steeds niet waarom we moeten groeien in een overvoerde markt. Dit systeem kent alleen maar verliezers en een duidelijke milieu vervuiling.

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Han je ziet dat goed!! Maar de Rabo wil geld uitlenen , het liefst heel veel geld. Zij willen een rendement van minimaal 8 %. Het risico leggen zij de tuinder en zijn familie en de overheid neer. Tuinders moeten investeren op verdien kansen en niet op afzet kansen.

Of registreer je om te kunnen reageren.