Home

Achtergrond 153 x bekeken

Griekenland brandt

Griekenland was vandaag het toneel van hevige protesten tegen de bezuinigingsplannen van de regering. Zeker drie mensen werden daarbij gedood.

Een man en twee vrouwen kwamen om door een brand in een bankgebouw in Athene. De vuurzee was het gevolg van een actie van gemaskerde betogers. De relschoppers gooiden molotovcocktails in het pand. Dat hebben woordvoerders van de politie en de brandweer in de hoofdstad van Griekenland bekendgemaakt. Een groep van circa twintig mensen was in het gebouw aanwezig, toen de brand uitbrak. Zeker vijf mensen raakten gewond en zijn overgebracht naar ziekenhuizen.

Elders in de stad vlogen nog twee overheidsgebouwen in brand. Het gaat om panden van de belastingdienst en van een regionale overheidsinstelling. Ze vatten vlam na te zijn bekogeld met brandbommen. In de stad werd ook een aantal winkels en andere objecten in brand gestoken.

Tienduizenden mensen gingen in Athene de straat op om te demonstreren tegen bezuinigingsmaatregelen die de regering heeft aangekondigd. De politie zette een groot aantal manschappen in om de openbare orde te herstellen.

In de tweede stad van het land, Thessaloniki, vuurde de politie traangas af op demonstranten, die stenen gooiden naar winkels en banken. In Thessaloniki zijn 20.000 mensen de straat opgegaan.

Griekenland lag woensdag plat door een nationale staking. Honderdduizenden ambtenaren legden dinsdag het werk al neer. Woensdag kwamen het openbaar vervoer, de veerdiensten en het vliegverkeer stil te liggen. Ook onder meer scholen en veel kantoren waren dicht. Het was de derde algemene staking in evenzoveel maanden.

De regering wil de komende drie jaar in totaal 30 miljard euro bezuinigen, onder meer door verlaging van pensioenen, bevriezing van de lonen en belastingverhoging. In ruil krijgt het land een lening van 110 miljard euro van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds.

Het parlement stemt donderdag over de maatregelen. De regering heeft in de volksvertegenwoordiging een comfortabele meerderheid.

EU-president Herman Van Rompuy heeft woensdag kort stilgestaan bij de doden. ,,Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers in Athene'', aldus de Belg.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.