Home

Achtergrond 411 x bekeken

Gistconcentraten vervangen vaker soja en raap

Traditionele eiwitbronnen voor veevoer zoals soja en raap zullen in de toekomst steeds meer vervangen worden door tarwe- en maisgistconcentraten.

Dat zegt Jan Verhoeven, commercieel manager van Duynie, marktleider in vochtrijke diervoeders. De gistconcentraten zijn bijproducten van de productie van bio-ethanol.

"De gistconcentraten zijn smakelijke vervangers van soja en raap die de kostprijs van het rantsoen drukken", zegt Verhoeven. De afzet van tarwegistconcentraat is afgelopen jaren al gestegen. "Naar verwachting zal het aanbod van tarwe- en maisgistconcentraat in 2010 verder stijgen." Dit jaar komen er in binnen- en buitenland enkele grote bioethanolfabrieken in bedrijf. In Rotterdam heeft het Spaanse bedrijf Abengoa Bioenergia een nieuwe fabriek gebouwd waar jaarlijks 480.000 ton bio-ethanol kan worden geproduceerd.

"Medio mei start Abengoa waar ethanol en DDGS (droog tarwe- of maisgistconcentraat van 90 procent drogestof) worden geproduceerd. Dagelijks wordt circa 1.000 ton DDGS geproduceerd", aldus Verhoeven.

Om de markt verder te ontwikkelen plaatsen leveranciers silo’s voor deze producten bij veehouders. Duynie doet dit door silo’s een jaar op proef te plaatsen bij rundveehouders. Daarnaast worden mengsels op de markt gebracht. Zo zijn er voor de varkenshouderij mengsels van tarwegistconcentraat en aardappelstoomschillen met een hoge energie- en eiwitwaarde.

De bijproducten zijn volgens Verhoeven prijstechnisch interessant voor veehouders. "Op dit moment zie je dat de vloeibare stromen zoals Sastapro, Protisyr en Protiwanze, zeer scherp geprijsd zijn (0,95 tot 1,40 euro per procent droge stof, franco) in verband met een groot aanbod en beperkte siloruimte. DDGS spiegelt zich wat meer aan de droge grondstoffen zoals raapschroot en kost franco geleverd circa 19 euro per 100 kilo", aldus Verhoeven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.