Home

Achtergrond 187 x bekeken 4 reacties

Geschokte reacties na aanval op hulpkonvooi

De Verenigde Naties en talrijke landen zijn geschokt door de Israëlische aanval op een konvooi hulpgoederen voor de Gazastrook.

Turkije heeft aangedrongen op een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad en zijn ambassadeur in Israël teruggeroepen. Het merendeel van de activisten op de zes schepen van het konvooi komt uit dat land.

De ambassadeurs van de 27 landen van de Europese Unie komen maandagmiddag met spoed bijeen om zich over de aanval te beraden. De unie heeft een onderzoek naar de Israëlische actie geëist. Buitenlandchef Catherine Ashton zei elke gewelddadige handeling sterk af te keuren

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Navi Pillay, is geschokt dat humanitaire hulp aan de Gazastrook op geweld is gestuit. Zij maakt zich zorgen over de humanitaire situatie in het gebied. Israël heeft het gebied, dat door de radicale Palestijnse beweging Hamas wordt bestuurd, van de buitenwereld afgesloten.

Behalve Turkije reageerde ook Griekenland fel op de Israëlische actie. De regering in Athene ontbood de Israëlische ambassadeur, zodat die verslag kon uitbrengen over de veiligheid van ongeveer dertig Grieken die in het konvooi meevaren. Athene trok het leger terug uit een militaire oefening die met het Israëlische leger boven de Egeïsche Zee werd gehouden. Ook Rusland en Spanje zijn geschokt.

Bondskanselier Angela Merkel van Duitsland zei dat het Israëlische optreden "op het eerste gezicht buitenproportioneel'' lijkt. Zij erkende dat het land het recht heeft zich te verdedigen, maar hier lijken de grenzen te zijn overschreden.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan den Handelaar

  Liever geen commentaar op Israël.Daar kunnen we goed zaken meedoen......met die Palestijnen enkel armoe.

 • no-profile-image

  Henk

  Als je Israël heet mag je alles doen:

  - Atoomwapens, kernreactor bezitten zonder de NPT te ondertekenen of toezicht van IAEA
  - Andermans land illegaal bezetten en blokkeren (gaza is de getto van Palestina geworden)
  - Chemische wapens gebruiken tegen burgers

  etc lijst is lang, zolang AIPAC zn zegje kan doen in Amerika verandert er niets.

 • no-profile-image

  geen boer

  "door de EU bewaakt konvooi"!! Die goochelaar heeft teveel 'Varen en Vechten' gelezen in z'n jonge jaren. We kunnen vanachter ons veilige toetsenbord makkelijk ach en wee roepen, maar dit is 'gewoon' de volgende stap in een zich steeds verder ontwikkelende geweldsspiraal in de regio. Van Palestijnse zijde een zorgvuldig geplande provocatie een dag vóór de ontmoeting met Obama. 700 mannen, vrouwen en kinderen zijn volgens mij niet nodig om 6 (!) schepen te bemannen. En waarom negeerden ze alle waarschuwingen, vanaf vóórdat de schepen uitvoeren? Van beide kanten worden smerige spelletjes gespeeld en geradicaliseerd, en niemand lijkt bij machte er iets aan te doen.

 • no-profile-image

  Van Negen

  Jammer geen boer dat jij waarschijnlijk geen land hebt. DAT zou ik dan gewoon van je afnemen en jij kunt vertrekken. Je zou dan bv wel in een staatsgehto kunnen gaan wonen......Je hebt wel gelijk. Niemand doet hier wat aan maar het is wel duidelijk wie hier de onderliggende partij is.

Of registreer je om te kunnen reageren.