Home

Achtergrond 181 x bekeken

Gecombineerde opgave loopt goed

De gecombineerde data inwinning (GDI), waarbij boeren hun bedrijfsgegevens moeten opgeven voor de jaarlijkse landbouwtelling en de Europese inkomenstoeslagen, verloopt voorspoedig.

Dat schrijft minister Gerda Verburg (LNV) in een brief aan de Kamer. Inmiddels zijn ruim 45.000 opgaven ontvangen, waarvan meer dan 88 procent in elektronische vorm. Vorig jaar waren rond deze tijd circa 53.500 opgaven binnen, waarvan bijna 74 procent elektronisch.

Boeren maken meer gebruik van de telefonische hulpdienst LNV-loket: het aantal gesprekken ligt zo’n 40 procent hoger dan vorig jaar. Veel vragen gaan over de herziene perceelsregistratie en het intekenen van percelen. Boeren hebben tot nu toe ruim 82.000 perceelscorrecties opgegeven.

Bij de perceelsherziening kunnen slootkanten (deels) meetellen. Tot nu toe zijn er 23.407 slootmarges aangevraagd; dat is 6 procent van het aantal opgegeven percelen. Verburg overlegt met de provincies of de slootmarges ook kunnen meetellen in de subsidieregeling voor agrarisch natuurbeheer. Dat overleg loopt vlot, aldus de minister, die een besluit niet voor begin juni verwacht.

Van de ruim 82.000 perceelscorrecties zijn er inmiddels ruim 50.000 verwerkt. De rest wordt verwerkt vóór 1 juli. Daarna krijgen boeren twee weken de tijd om dit te controleren. Alleen te veel opgegeven areaal kan dan nog naar beneden worden bijgesteld.

Na 15 juli vinden de reguliere controles plaats van de opgegeven percelen. Dat moet zijn afgerond vóór 1 december; vanaf die datum kunnen de EU-toeslagen over 2010 worden uitbetaald.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.