Home

Achtergrond 314 x bekeken 1 reactie

Fruitteler: knel tussen hagel en regelgeving

Fruittelers moeten zich met hagelkanonnen kunnen wapenen tegen hagel. Landelijke wetgeving moet de plaatsing ervan mogelijk maken, vindt Hans Marchal, want bij gemeenten stuiten de telers op weerstand.

Hagel. . . , een schrik voor elke fruitteler! Ook in Wijk bij Duurstede zijn de naweeën van de forse hagelbuien van de afgelopen jaren nog voelbaar. De telers willen zich wapenen tegen de hagel en de roep om hagelkanonnen is steeds luider geworden.

De PCG zette in 2008 het onderwerp op de lokale politieke agenda. Begin 2009 werd een PCG-motie raadsbreed aangenomen met de oproep: college creëer de mogelijkheid voor het plaatsen van vier hagelkanonnen voor de proefperiode van twee jaar. Het college aarzelde om de motie uit te voeren en gaf de milieudienst opdracht een uitgebreid juridisch onderzoek uit te voeren. De uitkomst: juridisch zijn er geen mogelijkheden om hagelkanonnen te plaatsen.

Een laatste ultieme poging van de PCG om plaatsing te gedogen en het hagelkanonnenbeleid van de gemeente Borsele over te nemen, leed schipbreuk. De sympathie voor de fruittelers was er wel, toch zwichtte de meerderheid van de gemeenteraad uiteindelijk voor de juridische 'glibberigheid' van het traject. Frustrerend! Luidruchtige festiviteiten wordt niets in de weg gelegd, maximaal tien uur 'knallen' per jaar mag niet.

De fruittelers (en lokale bestuurders) zitten knel tussen hagel en regelgeving. Niet alleen de gemeente Wijk bij Duurstede worstelt hiermee, de gemeenten waar hagelkanonnen momenteel actief zijn idem dito. Activiteitenbesluit, APV, experimentele vergunning. . . . Juridisch allemaal niet waterdicht. Hiermee komen we bij de kern van het probleem: plaatsen en activeren van het hagelkanon is slechts mogelijk als landelijke wet- en regelgeving wordt aangepast.

Hoe wordt dit bereikt? Ten eerste door als gemeente de politieke wil en politieke moed te tonen om voor de fruittelers de (juridische) grens op te zoeken. Vervolgens door het bundelen van krachten van gemeenten en de fruitsector (LTO). Tenslotte door het gezamenlijk afgeven van een helder, krachtig en niet te negeren signaal aan onze Haagse beleids- en regelmakers. In de huidige situatie kunnen we niet berusten, niet geschoten is toch altijd mis!

Hans Marchal is voorzitter van de raadsfractie Protestant Christelijke Groepering (PCG) in Wijk bij Duurstede

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    n.a.van.staveren

    er is geen enkele overtuigend bewijs dat de schokgolven opgewekt met dergelijke apperaten enig effect hebben op het gedrag van cumulonimbus , gezien de energie in een dergelijke wolk als men van mening is dat dat wel zo is ,dan is maar één conclusie mogelijk dat een dergelijke schokgolf grote gevaren voor de luchtvaart met zich mee brengt ,wat kan dan wel nuttig zijn?
    het afschermen van de beplanting is in deze situatie de enige doelmatige oplossing.zelf heb ik in schokgolven van een grote explosiegevlogen en in onweersbuien en ik weet waar ik het over heb.

Of registreer je om te kunnen reageren.