Home

Achtergrond 177 x bekeken

'Explosie boorput mogelijk grootste olieramp'

De explosie van de boorput in de Golf van Mexico en het olielek dat daardoor is ontstaan, maakt een grote kans de ergste olieramp ooit te worden.

Er komt een gigantische hoeveelheid giftige stoffen in het zeewater terecht doordat de opborrelende olie anderhalve kilometer aflegt voordat de vloeistof aan de oppervlakte is.

Dat zegt ecotoxicoloog John Schrobben, hoofd afdeling Milieu van Imares van de Wageningen Universiteit. Imares doet marien ecologisch onderzoek. Schrobben denkt dat de gevolgen van het olielek voor de kust van Louisiana erger zullen zijn dan de ramp met de tanker Exxon Valdez voor de kust van Alaska in 1989. Die geldt tot nu toe als de grootste olieramp die de Verenigde Staten ooit trof. De ecologische gevolgen van de Valdezramp zijn volgens Schrobben nog steeds merkbaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.