Home

Achtergrond 219 x bekeken

Euro in vrije val, rente loopt hard op

De euro is sinds de financiële crisis losbrak in Griekenland tegenover de meeste munteenheden 10 procent gedaald in waarde.

Een euro is nog maar 1,27 Amerikaanse dollar waard, het laagste niveau in 14 maanden. De euro is tevens nog maar 0,84 Britse ponden en 38 Russische roebels waard, tegen 0,87 ponden en bijna 40 roebels een week geleden.

Voor de uitvoer vanuit de Eurozone is dit op korte termijn ronduit voordelig. De Nederlandse bloemenhandel op Rusland en de handel in groente en fruit naar Engeland zitten weer in de lift. Op langere termijn is handel echter gediend bij een stabiel wisselkoersniveau.
Bovendien is een dalende waarde voor de euro een indicatie dat de Europese economie als zwakker wordt ingeschat.

De vaak bij leningen als referentie gebruikte Euribor 3 maanden rente is in ongeveer een week 10 procent opgelopen tot 0,677 procent, het hoogste niveau sinds 18 januari. De Euribor is de rente die banken elkaar berekenen. De Euribor wordt beïnvloedt door de stand van de economie en de rente die de Europese Centrale Bank vaststelt, maar geldt vooral als maatstaf voor het vertrouwen dat banken hebben in elkaars kredietwaardigheid.

Een oplopende rente laat dus zien dat banken de huidige financiële situatie steeds riskanter vinden. Griekenland heeft een noodpakket ter waarde van 110 miljard euro van lidstaten in de Eurozone en IMF ontvangen maar volgens critici heeft het Zuid-Europese land eerder 300 miljard nodig.

Daar komt bij dat in Griekenland veel weerstand bestaat tegen miljardenbezuinigingen waardoor de kans dat de schuld volledig wordt terugbetaald minder groot lijkt. Spanje en Portugal worden met argusogen door investeerders gevolgd.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.