Home

Achtergrond 166 x bekeken

Eurlings bespreekt schade sluiting luchtruim

Minister Camiel Eurlings (Verkeer) en zijn collega's uit de 26 andere EU-landen bespreken vanochtend de schade door de sluiting van het luchtruim half april.

Bij het ingelaste EU-beraad in Brussel oriënteren de ministers zich op mogelijkheden om de gedupeerde vliegtuigmaatschappijen zo nodig te helpen.

De uitbarsting van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull legde de Europese luchtvaart grotendeels stil tussen 15 en 21 april. Meer dan 100.000 vluchten vervielen, waardoor meer dan 10 miljoen passagiers niet konden reizen.

EU-commissaris Siim Kallas (Verkeer) schatte de schade voor de luchtvaartsector op 1,5 à 2,5 miljard euro. De toeristische sector zegt circa 1 miljard euro aan kosten te hebben.

Als een meerderheid van de ministers dat wil, is de EU-commissaris bereid toe te staan dat regeringen de vliegmaatschappijen geld geven voor het voortbestaan. Normaal is zulke staatssteun verboden. Andere suggestie is dat de bedrijven de vergoedingen voor de luchtverkeersleiding veel later mogen betalen. Ook is geopperd dat EU-landen de schade mogen verhalen op een EU-postje voor grote natuurrampen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.