Home

Achtergrond 557 x bekeken

Enorm verschil in kostprijs melkveehouder

Melkveebedrijven met de hoogste kosten betalen gemiddeld ruim 12 euro meer voor de productie van 100 kilo melk, in vergelijking met bedrijven die de minste kosten hebben.

Dat concludeert Alfa Accountants in het rapport Cijfers die spreken. Alfa deelde de melkveebedrijven, op basis van boekjaar 2008, in drie categorieën. De 25 procent bedrijven met de hoogste kosten, de 25 procent met de laagste kosten en de 50 procent middenmoters. Het verschil in kosten is volgens Alfa enorm. De 12 euro verschil voor de productie van 100 kilo melk komt volgens het accountantsbureau overeen met ruim 70.000 euro.

Over de hele linie score de lagekostenbedrijven het best. De grootste verschillen zijn te vinden in voerkosten (€  1,66), onderhoud voor machines en gebouwen (€  1,88), en de rentelasten (€  4,31). De lagekostenbedrijven kwamen uit op een bedrag aan betaalde kosten van €  22,68 per 100 kilo meetmelk. De hogekostenbedrijven kwamen uit op een bedrag van €  35,06 per 100 kilo meetmelk.

Opvallend is het hoge verschil in rentelasten. De hogekostenbedrijven zijn volgens Alfa gemiddeld 500.000 euro zwaarder gefinancierd.
Naast het feit dat de genoemde kosten het meest bijdragen aan de verschillen tussen de bedrijven, zijn deze kosten ook het meest in een jaar tijd te veranderen. Dat blijkt uit een vergelijking van Alfa tussen bedrijven die hun kosten (van 2007 naar 2008) wisten te verlagen en bedrijven die hun kosten zagen stijgen.

Alfa schets in zijn rapport nog eens het teleurstellende jaar 2009. Het bedrijfsresultaat van de gemiddelde melkveehouder is met 75 procent gedaald. De toegerekende kosten namen eveneens af. Dit heeft niet voorkomen dat het saldo melkvee in een jaar met bijna 6,5 cent per kilo meetmelk is afgenomen. Voor het gemiddelde melkveebedrijf met een productie van 675.000 kilo betekent dit een afname van het saldo van ongeveer 44.000 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.