Home

Achtergrond 264 x bekeken

Een derde minder bloemen in Nederland

Het aantal soorten bloemen in Nederland is in de afgelopen tien jaar met 34 procent afgenomen.

Direct gevolg daarvan is de aanhoudende achteruitgang van het aantal allerlei vlindersoorten en andere insecten. Dat melden wetenschappers van de Wageningen Universiteit, de Vlinderstichting, het Landelijk Meetnet Dagvlinders en het CBS vandaag.

Honderden vrijwilligers hebben sinds 1994 bloemen en vlinders geteld langs 388 bekende vlinderroutes in het land. Vooral op plekken waar distelsoorten en knoopjeskruid verdwenen, vertrokken ook de vlinders. In tien jaar tijd is het aantal vlinders met 28 procent afgenomen.

De onderzoekers zijn bezorgd dat voor hen heel gewone vlindersoorten als het zwartsprietdikkopje in aantal al met 75 procent is afgenomen en de argusvlinder zelfs met 90 procent. "Vlinders blijken sterk te reageren op bloemenrijkdom'', stellen ze. Tegelijkertijd constateren de onderzoekers dat nectarplanten die wel overleven, steeds meer worden overwoekerd door andere soorten die geen vlinders en bijen trekken.

De onderzoekers pleiten voor ander maaibeheer, waardoor planten meer kans krijgen om te gaan bloeien en meer verwildering van het landschap. Op arme gronden bloeien meer bloemen en minder brandnetels, grassen en bramen. "Dat ziet er voor de mens ook aantrekkelijker uit'', aldus het pleidooi.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.