Home

Achtergrond 180 x bekeken

Documentaire met boodschap over visvangst

Er bestaat geen verantwoorde vis. Ieder exemplaar dat nu uit de oceanen wordt gehaald, is er een te veel, meent Marianne Thieme, lijsttrekker voor de Partij voor de Dieren (PdD).

Thiemes boodschap komt terug in de documentaire Sea the Truth die vandaag in première gaat in het Amsterdamse Tuschinski.

Van alle vis die wordt gevangen, wordt een derde gebruikt als voer voor andere dieren. Ook wordt een deel verwerkt in pillen die goed zouden zijn voor de gezondheid. Het zijn enkele punten die in de film voorbijkomen. De documentaire is het logische vervolg op Meat the Truth, de klimaatfilm waarmee het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren, de Nicolaas G. Pierson Foundation, aandacht vroeg voor de broeikasgassen die kunnen worden toegeschreven aan de veehouderij. Boodschap van die productie was dat de veehouderij wereldwijd een groter aandeel heeft in de opwarming van de aarde dan alle auto's, vrachtauto's, schepen en vliegtuigen bij elkaar. Volgens de film stoot een melkkoe net zoveel broeikasgassen uit als vierenhalve auto.

Ook onder water gaat het niet goed. In dit tempo vis blijven vangen en eten, betekent dat de zeeën binnen veertig jaar zijn leeggehaald, menen biologen. De grote schepen en hun netten verwoesten het leven in de zee en daarom moet het roer om, vindt Thieme. Ze vindt dat te kleine vissen en andere soorten waar niet op wordt gevist maar die toch in de netten belanden, niet meer zomaar overboord mogen worden gezet. Alleen als onafhankelijke deskundigen vaststellen dat het verantwoord kan, zou er nog mogen worden gevist. Want alleen als grote gebieden worden gesloten voor visserij, krijgt de natuur daar de kans zich te herstellen, meent Thieme.

De documentaire Sea the Truth is er in elf talen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.