Home

Achtergrond 680 x bekeken

De Heus: besparing door betere opfok van jongvee

De gemiddelde melkveehouder kan minstens 4.500 euro per jaar besparen door een betere jongvee-opfok.

Dit stelt veevoerfabrikant De Heus op basis van eigen onderzoek. De winst is met name te behalen dankzij betere aandacht en voeding voor het jongvee vanaf de melkperiode. Daardoor kunnen vaarzen 2,3 maand eerder afkalven dan ze nu gemiddeld doen.

Het Nederlandse gemiddelde ligt op 26,3 maanden. Met behulp van de methode-De Heus (Kaliber Jongvee Plan) kan dit worden bekort tot 24 maanden. Daarbij kalven de vaarzen ook in betere conditie af dan doorgaans het geval is.

Uit proeven op het jongvee-opfokbedrijf van de Waiboerhoeve blijkt dat de afkalfleeftijd van vaarzen met behulp van Kaliber zelfs kan worden bekort tot 23 maanden, maar dat is mogelijk niet voor ieder bedrijf weggelegd.

Het plan van De Heus vraagt geen uiterste krachtsinspanning van veehouder en vaars, maakt productmanager René Knook duidelijk. Wel is een bewustere opfok en voeding nodig. Essentieel is een rantsoenmatige voeding naar behoefte van het dier. Dat vraagt iets meer voer dan normaal. "Maar het gaat erom de kalveren te laten groeien zonder gevaar voor vervetting," aldus Knook.

Door de extra aandacht voor het jongvee ligt het aandeel vaarzen per bedrijf gemiddeld 4 procent lager dan normaal, terwijl ook de oudere koeien langer meegaan en ook een hogere levensproductie hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.