Home

Achtergrond 171 x bekeken

Consumptie groeit voor het eerst weer

De consument heeft in maart voor het eerst in ruim een jaar tijd weer meer uitgegeven dan in dezelfde maand een jaar eerder.

De consument heeft in maart voor het eerst in ruim een jaar tijd weer meer uitgegeven dan in dezelfde maand een jaar eerder. De consumptie van huishoudens lag in maart 0,8 procent hoger dan in maart 2009. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Consumenten gaven 1,7 procent meer uit aan spullen, vooral aan duurzame goederen zoals auto's werd meer uitgegeven. Aan diensten werd hetzelfde besteed als een jaar eerder.

Aan duurzame goederen werd in maart maar liefst 5,5 procent meer uitgegeven. "Deze forse groei volgt op een periode van anderhalf jaar waarin de uitgaven aan deze goederen flink lager waren'', aldus het CBS. De autoverkopen trokken in het begin van het jaar al aan. "In maart werden veel meer auto's verkocht.''

Ook gaven consumenten weer meer uit aan schoenen, kleding en huishoudelijke artikelen en apparaten. De consument bleef terughoudend waar het ging om geld uitgeven aan het huis. De uitgaven daaraan liepen terug.

Aan voedings- en genotmiddelen werd iets meer gespendeerd, aan brandstoffen minder.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.