Home

Achtergrond 195 x bekeken 3 reacties

Comeback Nederlandse tomaat in Duitsland

Van alle tomaten die de Duitsers vorig jaar importeerden was de helft in Nederland geproduceerd, blijkt uit de jongste cijfers van het Productschap Tuinbouw.

De afgelopen jaren heeft Nederland Spanje als de belangrijkste concurrent op de Duitse markt, goed voor ongeveer een kwart van de Duitse import, duidelijk achter zich gelaten. Nederland heeft de dominante positie heroverd, die het ook voor de jaren negentig van de vorige eeuw had.

Van de 657 miljoen kilo tomaten die de Duitsers vorig jaar invoerden, kwam meer dan 358 miljoen kilo uit ons land. Als tomaten die Nederland doorvoert worden meegerekend, ligt het Nederlandse aandeel in de Duitse import zelfs op bijna 55 procent.

Dat niveau had de Nederlandse export van tomaten ook tot 1992. Toen kwam de klad erin. De Duitsers vonden de rode vrucht uit Nederland niet meer lekker. "Gesneden water'', zeiden ze. De "holländische Wasserbombe'' werd toegevoegd aan het Duitse vocabulaire in een tijd dat Nederland een slecht imago kreeg en bier uit Nederland ,,chemiebier'' heette. Tomaten uit warme landen, waaronder Spanje waar de lonen een stuk lager waren, rukten op bij onze oosterburen.

De Nederlandse telers hebben daar lering uitgetrokken. De gewone grote losse tomaten maakten plaats voor vleestomaten, cherrytomaten en trostomaten. Bij de uitvoer naar Duitsland gaat het voor 90 procent om trostomaten.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  mels

  Nou kassen in de wieringermeer bijvoorbeeld....

 • no-profile-image

  Rode Tomaat

  En wat hebben wij er aan over gehouden ?Ja , noem eens wat....

 • no-profile-image

  Handrie Tuinder

  Het gaat weer goed. Nu wat positieve reclame en een bekend gezicht dat op de Duitse televisie verklaart dat Nederlandse tomaten weel lekkerder zijn dan Spaanse, wat ze overigens ook zijn, en we zitten gebeiteld. In het kielzog liften nog diverse andere producten mee.
  Hebben we hier eigenlijk wel een budget voor!?

Of registreer je om te kunnen reageren.