Home

Achtergrond 218 x bekeken

Clavibacterbesmetting loopt gelijk op aan 2009

Met een nieuwe melding van clavibacter in de tomatenteelt is het aantal op vier gekomen.

Dat is vergelijkbaar met het aantal in 2009, zegt een woordvoerder van de Plantenziektenkundige Dienst (PD). Het vierde geval is niet dicht bij een andere verdachte besmetting te vinden. "Ze zijn niet geografisch verbonden", zegt de woordvoerder. Ook zijn de vier bedrijven vorig jaar niet in verband gebracht met clavibacter. Mogelijk volgende week wordt van de eerste twee meldingen duidelijk of het daadwerkelijk om clavibacter gaat.

Vorig jaar kwam het aantal meldingen op 9 uit. Dat het aantal besmettingen gelijk oploopt, verrast de PD niet. "Vorig jaar was ook niet echt zicht op de oorsprong van een aantal van de besmettingen. Dat maakt het lastig te elimineren en zorgt ervoor dat het blijft bij het bestrijden van symptonen." Van de negen clavibactergevallen vorig jaar werd voor twee derde de oorsprong niet vastgesteld. Drie van de gevallen bleek in 2008 ook besmet te zijn. Door een sterkere controle op zaad lijkt het onwaarschijnlijk dat dit de route is van de besmetting, zegt de PD-woordvoerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.