Home

Achtergrond 164 x bekeken

CO2-beperking van 30 procent kost 81 miljard

De EU kan haar C02-uitstoot zonder veel extra kosten beperken met 30 procent in 2020 vergeleken met het niveau van 1990.

Hiermee is een bedrag gemoeid van 81 miljard euro per jaar. Dat is maar 11 miljard meer dan eerder werd geraamd voor de huidige doelstelling, een beperking van de CO2-uitstoot met 20 procent.

Dat blijkt uit een rapport dat eurocommissaris Connie Hedegaard (Milieu) woensdag heeft gepresenteerd. De tekst lekte dinsdag al grotendeels uit. Volgens Hedegaard is de reductie van het broeikasgas veel goedkoper dan gedacht werd, onder meer door de lagere economische groei en de hogere energieprijzen. Een CO2-beperking van 20 procent kost maar 48 miljard in 2020, in plaats van de voorziene 70 miljard euro.

Duitsland en Frankrijk, de grootste EU-landen, hebben al laten weten niet veel te voelen voor het verhogen van de EU-ambities na de mislukte klimaattop in Kopenhagen eind vorig jaar. Ook het bedrijfsleven is tegen aanscherpen van de normen in deze tijd van economische recessie.

Milieuorganisatie Greenpeace is wel positief over het rapport van Hedegaard. Ook PvdA en GroenLinks ondersteunen haar pleidooi. Volgens GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is een hogere klimaatambitie van de EU essentieel om de overgang naar een groenere economie te kunnen maken. Eickhout roept de EU-leiders op om tijdens een top volgende maand de conclusies van de eurocommissaris te omarmen.

Ook PvdA-Europarlementariër Judith Merkies hoopt dat een CO2-reductie van 30 procent het EU-doel wordt. De EU moet bedrijven dan wel ondersteunen bij de extra inspanning die ze moeten leveren door het gericht inzetten van EU-fondsen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.