Home

Achtergrond 160 x bekeken

CDA en D66 eisen financiële helderheid PvdA

CDA-leider Jan Peter Balkenende vindt dat de PvdA terug moet naar het Centraal Planbureau (CPB) om het gewijzigde verkiezingsprogramma te laten doorrekenen.

D66-leider Alexander Pechtold wil van de PvdA een nieuw financieel plan. De kiezer heeft recht op duidelijkheid, aldus het tweetal. De kiezer moet weten wat de gevolgen van de PvdA-wijzigingen zijn, vindt Balkenende. Die toonde zich vrijdag in het lijstrekkersdebat op NOS-radio al erg verbaasd over wijzigingen in de PvdA-voorstellen voor het eigen risico in de zorg. In plaats van een inkomensafhankelijk eigen risico van tussen de 200 en 600 euro kiest de PvdA nu voor een vast eigen risio van 210 euro en een inkomensafhankelijke premie. Volgens het CDA scheelt dat per persoon ongeveer 100 euro extra premie.

Pechtold weet het ook niet meer met de PvdA: "De PvdA heeft nu al voor meer dan anderhalf miljard in haar plannen gewijzigd.'' Bij TROS Kamerbreed hoorde Pechtold Cohen tot zijn verbazing zeggen: "In de PvdA-plannen gaat de AOW-leeftijd pas in 2020 omhoog.'' Pechtold: "Vrijdag maakte de PvdA bekend vanaf 2015 te beginnen met een verhoging van de AOW-leeftijd. Hierdoor ontstaat een financieel probleem van 400 miljoen.''

Het intrekken door Cohen van het voorstel om het eigen risico in de zorg voor de middenklasse te verhogen, kost volgens Pechtold 900 miljoen. En van het plan van Cohen om 5 mei tot een extra nationale feestdag te maken, kan hij niets terugvinden in de financiële onderbouwing van de PvdA. "Het kost niet alleen veel geld voor het bedrijfsleven, ook de overheid loopt tegen 500 miljoen extra uitgaven op.''

Pechtold: "Het volgende kabinet zal moeilijke besluiten moeten nemen, zoals een verhoging van de AOW-leeftijd. Ik wil dat de PvdA dat ook helder verdedigt en niet steeds terugtrekkende bewegingen maakt. ''

Volgens Diederik Samsom van de PvdA wordt er 'onzin' gepraat. "Bij de AOW gaat het om een technische inboeking van het CPB, die alle maatregelen in 2015 laat beginnen. Er verandert niks aan ons plan. En het maakt voor de totale opbrengst van de AOW ook niks uit.''

De aanpassing van het eigen risico heeft geen gevolg voor koopkracht of staatsschuld, aldus Samsom. "Omdat we simpelweg het inkomensafhankelijke deel van het eigen risico verplaatsen naar de inkomensafhankelijke premie. Zelfde effect, minder bureaucratie.'' Het levert volgens hem zo 60 miljoen op.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.