Home

Achtergrond 249 x bekeken

Brussel wil eerder inzage in begrotingen

De EU-lidstaten moeten economisch nauwer gaan samenwerken.

Ze dienen hun financiële beleid jaarlijks op elkaar af te stemmen door de ontwerpbegrotingen aan de Europese Commissie voor te leggen nog voor ze naar het nationaal parlement worden gestuurd.

Dat staat in voorstellen die het dagelijks bestuur van de EU woensdag heeft gepresenteerd. De Europese Commissie wil op deze manier landen die een loopje nemen met de EU-begrotingsregels, eerder op de vingers kunnen tikken. Op dit moment hoeven EU-landen hun begrotingen pas naar Brussel te sturen als ze door hun parlement zijn goedgekeurd.

De Europese Commissie wil ook strenger kunnen optreden tegen lidstaten die hun begrotingstekort laten ontsporen. Landen die herhaaldelijk een hoger tekort hebben dan de toegestane limiet van 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp), moeten kunnen worden bestraft door het stopzetten van EU-subsidies.

De commissie wil verder de lidstaten meer achter de broek zitten over hun staatsschuld. Wanneer die meer dan 60 procent van het bbp bedraagt, wil ze landen kunnen dwingen de schuld te verlagen.

Volgens voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie onderstreept de crisis in Griekenland en enkele andere lidstaten de kwetsbaarheid van de EU-lidstaten, vooral van de landen in de eurozone. Voor de korte termijn heeft de EU maatregelen genomen om de problemen aan te pakken door honderden miljarden uit te trekken voor noodplannen, maar nu is de tijd gekomen om lessen te trekken voor de toekomst en het economisch beleid in de EU te versterken, aldus Barroso.

De Europese Commissie wil ook dat er een permanent instrument komt om eurolanden bij te springen die hun schulden niet meer kunnen betalen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.