Home

Achtergrond 388 x bekeken

Brussel verwacht lagere graanoogst

De Europese Commissie heeft de oogstprognose voor graan verlaagd.

Het areaal is gekrompen. Bovendien ontwikkelt het gewas zich traag door het koude weer in Europa.

In seizoen 2010/2011, dat loopt van 1 juli dit jaar tot 30 juni 2011, zullen de akkerbouwers in de EU 288,9 miljoen ton graan oogsten. Dat is 2,2 miljoen ton minder dan de Commissie half maart verwachtte. De graanproductie valt bijna 6 miljoen ton lager uit dan die van dit seizoen.

De akkerbouwers hebben volgens de Commissie 57,6 miljoen hectare graan gezaaid. Dat is 1,7 procent minder dan vorig jaar. Het areaal gerst krimpt met 6,1 procent. Er is 5,5 procent minder rogge en 1,3 procent minder mais gezaaid. Er is 1 procent meer zachte tarwe en 3,2 procent meer durumtarwe gezaaid.

De akkerbouwers telen meer eiwit- en oliehoudende zaden. Het areaal van deze gewassen is in de EU met 3,1 procent gegroeid naar 12,2 miljoen hectare. Voor deze gewassen verwacht de Commissie wel een lagere hectareopbrengst dan dit seizoen, toen een record hoeveelheid per hectare is geoogst.

Of registreer je om te kunnen reageren.