Home

Achtergrond 170 x bekeken

Britse sterrenkok zet in op ziekenhuiseten

De Britse sterrenkok Heston Blumenthal van het op twee na beste restaurant ter wereld, the Fat Duck, wil van ziekenhuiseten een feestje voor ouderen maken.

Door vooral traditionele Britse gerechten in een aangepaste versie te serveren hoopt de kok de smaakpapillen van oudere patiënten positief te prikkelen. Dat meldden Britse media zaterdag.

Ouderen proeven veelal minder. Als ze ziek zijn en medicijnen gebruiken kan dit nog eens versterkt worden waardoor ze het risico lopen op ondervoeding. Door naast zuur, zoet, bitter en zout ook gebruik te maken van de vijfde smaak umami hoopt Blumenthal dat oudere patiënten weer gaan smullen.

Umami is afgeleid van het Japanse woord hartig, een smaak die van nature onder meer in producten met vrij glutamaat voorkomt, zoals oude kaas, tomaten, Parmezaanse kaas, moedermelk en zeewier. Umami versterkt tevens de smaken zout en zoet.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.