Home

Achtergrond 365 x bekeken

Brits varkensschap loopt geld mis door rekenfout

Het Britse varkensschap BPEX loopt dit jaar meer dan een miljoen euro aan geplande inkomsten mis door een telfout bij het plattelandsministerie Defra.

De statistiekafdeling heeft de slachtcijfers van twee grote abattoirs dubbel geteld, waardoor ook de voorspelde varkensslacht voor dit jaar lager uitkomt.

BPEX baseert haar begroting op de voorspellingen van de slachtcijfers van Defra. Normaal gesproken houdt het schap die cijfers zelf nog eens tegen het licht, maar dat is door de interne reorganisatie en een verhuizing naar de centrale lokatie van het superschap AHDB afgelopen jaar nauwelijks gebeurt. Het bestuur van het schap zal binnenkort beslissen of het de tekorten uit de reserves haalt of bezuinigingen gaat voorstellen.

Defra komt na de herziening nu op een slacht van 705.000 varkens in de maand maart. Dat is 8 procent meer dan vorig jaar. Over het eerste kwartaal komt de doorvoer nu op 2,25 miljoen dieren, een toename met 5 procent. In april lijkt de varkensslacht echter af te zwakken, tekent BPEX daarbij aan. De volumes liggen nu nog maar marginaal boven die van vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.