Home

Achtergrond 502 x bekeken 4 reacties

Brand in hooiberg kan nog dagen duren

Een brand in een enorme hooiberg achter een boerderij aan de Europalaan-Noord in Landgraaf kan nog dagen duren.

De brandweer slaagt er niet in de brand te blussen en laat het vuur gecontroleerd uitbranden, meldden woordvoerders van de hulpdiensten vrijdag.

Vrijdagmiddag zei een woordvoerder van de brandweer dat de brand nog tot voorbij het weekeinde kan gaan duren. De brand in de hooiberg van 10 meter breed, 6 meter hoog en 30 meter lang brak donderdagavond rond zes uur uit.

De Limburgse brandweerkorpsen kregen donderdag assistentie van collega's uit het naburige Duitse Scherpenseel en de brandweer van de AWACS-basis in Geilenkirchen. Vrijdag schaalde de brandweer af, in de loop van de dag hielden nog slechts twee brandweerwagens met spuitgasten het vuur in de gaten. Met shovels wordt geprobeerd de vuurhaard in stukken uiteen te trekken. "Blussen is zinloos, we laten het gewoon opbranden'', zei de woordvoerder van de brandweer.

Volgens de eigenaar is de brand aangestoken, maar de brandweer kan dat niet bevestigen.

Een woordvoerster van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond LLTB zei vrijdag dat het bewaren van hooi in zo'n 2000 kuub grote wal erg ongebruikelijk is. Om broei te voorkomen verzamelen boeren het hooi meestal in kleinere hooibalen en doen daar plastic omheen, zodat er geen zuurstof meer bij kan. Een andere methode is het ingraven van hooi in een grote kuil, met daarbovenop plastic, dat op zijn plek wordt gehouden met autobanden, aldus de woordvoerster.

"Aan de boer is het om zelf het risico in te schatten bij zijn keuze welke methode hij gebruikt om het hooi te bewaren'', zei ze. "Brandt het hooi eenmaal door broei, dan is er geen houden meer aan.'' Bovendien is het verlies van hooi groter dan wanneer die in balen wordt opgeslagen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  sjeng

  Discussie zinloos: veel mensen weten geen verschil tussen hooi en stro. Het laatste is het dus. Dit doe je niet wikkelen en ook niet inkuilen.

 • no-profile-image

  dirk

  Hoe bij de tijd is LLTB, Waar wordt nog een kuil gemaakt om het hooi in op te slaan? Dit wordt vanaf vijftiger jaren niet meer gedaan, of loopt Limburg iets achter?

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Inderdaad een wat vreemde toelichting van die woordvoerdster van de LLTB.
  Maar ach, een typmiep hoeft ook niet terzake kundig te zijn.
  Blijf maar lekker achter je toetsenbordje meisje/vrouwtje, kun je weinig schade doen

 • no-profile-image

  Han

  Hooi brand niet maar >smeult< hier werd vroeger niet alleen geblust maar de zaak werd uit elkaar gehaald. Kon het sein >Brandmeester< eerder worden gegeven omdat de zuurstof toevoer voor een vlotte verbranding zorgde.

Of registreer je om te kunnen reageren.