Home

Achtergrond 384 x bekeken

Bijproducten alcoholwinning ook interessant voor rund

In Nederland werden in 2008 ruim 4,8 miljoen ton vochtrijke voedermiddelen afgezet.

Die vochtrijke producten zijn onder andere afkomstig uit de graanverwerkende, de aardappelverwerkende, de suiker- en zuivelindustrie, en de fermentatie- en alcoholindustrie. Ook is er nog een categorie producten uit de voedingsmiddelenindustrie. Dat blijkt uit cijfers die de Overleggroep Producenten Natte Veevoeders jaarlijks (OPNV) opstelt.

Bij de afzet valt op dat er minder producten uit de graanverwerkende industrie beschikbaar komen voor de veehouderijsector. Ook producten uit de aardappelverwerkende industrie zijn minder beschikbaar. Dat is volgens de OPNV een rechtstreeks gevolg van de groeiende productie van alcohol uit tarwe- en aardappelzetmeel via vergisting.

Uit de cijfers van de OPNV blijkt dat ook de afzet van tarwegistconcentraat, een bijproduct van de tarwevergisting is gestegen in 2008. Het zelfde geldt voor DDGS, een restproduct van de alcoholproductie uit graan. De afzet daarvan aan veehouders steeg met 8.000 ton.

Vooral tarwegistconcentraat staat de laatste tijd in de belangstelling. Het bedrijf Beuker in Doetinchem brengt het product Protiwanze op de markt. Dat is afkomstig van de grootste bio-ethanolfabriek van België, BioWanze. Als bijproduct produceert dit bedrijf jaarlijks 250.000 ton tarwegistconcentraat. Tarwegistconcentraat wordt tot nu toe vooral afgezet in de varkenshouderij. Ook voor melkvee is tarwegistconcentraat aantrekkelijk als eiwitbron.

Ook Duynie heeft tarwegistconcentraat, en aanverwante producten, in het productenpakket. Derk van Manen van Duynie stelt dat vooral in de melkveehouderij met dit soort producten omzetverruiming is te bereiken. Ook ziet hij nog wel mogelijkheden in de vleeskalverhouderij (rosé-kalveren) en vleesveehouderij. Ook in de varkenshouderij wordt brijvoer in de huidige grondstoffenmarkt weer wat aantrekkelijker.

Of registreer je om te kunnen reageren.