Home

Achtergrond 173 x bekeken

Beurzen in mineur door onzekerheid over economie

Beurzen staan onder druk, enerzijds door nieuwe zorgen over de houdbaarheid van overheidsfinanciën in Zuid-Europa en Ierland, anderzijds door een dreigend conflict tussen Noord- en Zuid-Korea.

Na Pinksteren tikte de AEX dan ook met 305,03 punten de laagste koers aan sinds november 2009. Inmiddels hebben beurzen zich weer wat hersteld. In de EU is het aantal industriële orders ten opzichte van een jaar geleden meer dan 5 procent is gestegen. Niet alle aandelen profiteren hiervan. De agrisector is volgens ABN Amro midden-cyclisch, wat betekent dat de crisis wat later is ingezet, maar dat herstel ook pas vertraagd tot stand komt.

Machinebouwers als Agco, Case New Holland (CNH) en John Deere zijn vooral afhankelijk van de bouwsector. Deze sector blijft naar verwachting nog minimaal een jaar kwakkelen. Hoewel John Deere eerder alle verwachtingen naar boven bijstelde, blijven investeerders aarzelen vanwege de financiële instabiliteit in Europa.

Kunnen de Grieken genoeg bezuinigen om overheidsfinanciën op orde te krijgen, en voldoende economische groei realiseren om schulden af te betalen? De grootste belegger in staatsobligaties ter wereld, Pimco, acht de kans groot van niet. Herstructurering van de schulden zou binnen een jaar of twee kunnen plaatsvinden waarna banken forse verliezen moeten verwerken en de kredietverlening in het geding komt.

Voor de machinebouwers op de AGD-index is Europa minimaal zo belangrijk als de aantrekkende Zuid-Amerikaanse markt. In Europa loopt de afzet zo moeizaam dat het niet volledig gecompenseerd kan worden door de verkoop van smal­spoortrekkers. CNH verloor op weekbasis het meeste: 9,6 procent. Moederbedrijf Fiat is naar verluidt op zoek naar 5 miljard euro om schulden te herfinancieren. Het bedrijf heeft nog 2 miljard schuld bij dochter CNH.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.