Home

Achtergrond 277 x bekeken 3 reacties

'Aparte ombudsman voedselketen nodig'

Er moet een onafhankelijke ombudsman komen die continu controleert of de relatie tussen primaire producent en verwerker in balans is.

Dat stelt de Europese brancheorganisatie voor agrariërs en coöperaties, Copa-Cogeca, die ook pleit voor aanpassing van het mededingingsrecht.

Volgens Copa-Cogeca zou de ombudsman kunnen opereren binnen een onafhankelijk Europees agentschap voor de handel in voedsel. Dit agentschap zou onder meer kunnen bemiddelen in zaken die tussen agrariërs en hun afnemers spelen. De organisatie zou een rol kunnen spelen bij de aanpak van huismerken, die volgens Copa-Cogeca de positie van agrariërs en verwerkers ondermijnen.

Volgens voorzitter Paolo Bruni zijn consumenten en agrariërs toenemend elkaars bondgenoten. "Boeren in de EU en consumenten hebben beiden te maken met toegenomen wisselvalligheid van prijzen. De marge die de agrariër maakt wordt steeds verder uitgeknepen."

Volgens Bruni krijgen boeren en tuinders gemiddeld 20 procent van de consumentenprijs. "Maar 10 jaar geleden was dit 30 procent. Eén van de redenen is dat boeren en hun coöperaties nu op moeten boksen tegen de enorme koopkracht van een handvol verwerkers en supermarkten."

Wat Bruni betreft wordt het Europese mededingingsrecht aangepast zodat producentenorganisaties, en dan vooral coöperaties, kunnen groeien. Volgens Copa-Cogeca is het Europese mededingingsrecht nu louter gericht op de consument, en wordt de producent niet overwogen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Het feit dat de primaire landbouw minder van de >koek< krijgt dan 10 jaar geleden, ligt aan het feit dat alle schakels in de keten hun productie kosten min of meer hebben kunnen door berekenen alleen de boeren / tuinders niet. Zij hebben door hun eigen eindeloze productie drang een markt gemaakt met >te< veel product aanbod en zijn dus de macht om een prijs te zetten verloren. Laat de branche eens zo eerlijk zijn en de hand in eigen boezem steken in plaats van roepen om een >ombudsman< om de andere schakels in de keten in het gareel te houden.

 • no-profile-image

  Willeke

  Aparte ombudsman en toezichthouders, zodat het ook diervriendelijk gaat.
  Deze bedrijven zullen dus voor transparantie moeten gaan, zodat wij consumenten weten waar af en aan.

 • no-profile-image

  Patrick

  Goed plan van deze agrariërs en coöperaties. Dit zijn dan nog de echte coöperaties die de balans in zien van transparantie, en dan duizelingwekkende controles en handhaving. Transparantie van grondstroffen en handelsstromen zal leiden tot meer gezonde evenwicht in de wereld. Meer samenwerking van consument en producent, meer bewuste aankopen wat langdurige bindingen oplevert. De retail, de Unilevers, de CBL willen dit vaak niet. Ik mag aannemen dat alle boeren vakbonden hier voor voor zijn. Ik ga er vanuit dat LTO als multinational belangenbehariger dan tegen is.

Of registreer je om te kunnen reageren.