Home

Achtergrond 168 x bekeken

Acht ton voor boomkwekerij

De PT-sectorcommissie Boomkwekerij honoreert budgetaanvragen voor 20 projecten.

Met de toekenning is bijna 800.000 euro gemoeid. Naast 14 aanvragen voor technisch onderzoek betreft het projecten voor onder meer een systeem met duurzaamheidcriteria voor de boomkwekerij en het in stand houden van bufferzones voor bacterievuur.

De commissie stelt bijna 50.000 euro beschikbaar voor het toetsen van duurzaamheidcriteria aan praktijksituaties. In 2009 zijn criteria voor duurzaamheid ontwikkeld, omdat de sector van mening was dat eerder vastgestelde criteria voor duurzaam inkopen door de overheid niet voldeden. Economische duurzaamheid ontbrak en het aspect arbeid was onderbelicht. Via het productschap draagt de boomkwekerij bijna 122.000 euro bij in het in stand houden van twaalf bufferzones voor bacterievuur. Vanuit die zones met een totaal areaal van 3.300 hectare (2009) zijn waardplanten van bacterievuur te verhandelen naar beschermde gebieden binnen en buiten Europa. Er doen 350 telers en handelaren mee aan de regeling, waarmee in totaal 312.000 euro is gemoeid. Inspectiekosten worden direct verrekend met deelnemers.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.