Home

Achtergrond 171 x bekeken

Aangifte tegen Trafigura om chauffeurs

Greenpeace heeft aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie tegen olieconcern Trafigura wegens het beïnvloeden van getuigen en valsheid in geschrifte.

Volgens de milieuorganisatie zou een groep Ivoriaanse chauffeurs bij haar aan de bel hebben getrokken omdat ze met Trafigura overeen zouden zijn gekomen dat ze bijvoorbeeld niet mochten zeggen dat ze ziek zijn geworden van het afval dat ze voor het bedrijf zouden hebben vervoerd.

Een woordvoerster van Greenpeace bevestigde een bericht hierover in het tv-programma Nova en de Volkskrant. Het door het olieconcern Trafigura gehuurde schip de Probo Koala bracht enkele jaren geleden 500 ton vervuild afval via Amsterdam naar Ivoorkust, waar het spul werd overgedragen aan een lokale afvalverwerker. Die dumpte het afval op verscheidene plekken in Abidjan, de grootste stad in Ivoorkust. Volgens Trafigura gebeurde dat zonder dat het concern daarvan op de hoogte was. Duizenden mensen klagen sindsdien over gezondheidsproblemen. Zeventien mensen zijn overleden.

De chauffeurs klopten eind vorig jaar aan bij Greepeace. Volgens hun verklaringen zouden ze geld hebben gekregen om te liegen over de aard van het afval en de invloed daarvan op hun gezondheid. Greenpeace zegt de chauffeurs te geloven, maar beseft ook dat ze eerder anders hebben verklaard. Daarom zou het OM dat moeten uitzoeken. De aangifte is gedaan bij het functioneel parket in Rotterdam.

Trafigura stelt in een reactie onder meer dat de aantijdingen van Greenpeace "volledig vals, onjuist en kwaadaardig'' zijn. Trafigura en zijn advocatenkantoor Macfarlanes ontkennen met klem de aantijgingen. Ze stellen dat ze nooit geld hebben beloofd voor getuigenverklaringen, alleen al omdat dit hun eigen positie zou hebben ondergraven.

Wel erkent het bedrijf dat begin dit jaar een bedrag van bijna 2300 euro aan de chauffeurs is betaald in ruil voor het opgeven van hun anonimiteit. Dat was volgens het bedrijf nodig om zich te kunnen verweren tegen eventuele chantage. Deze betaling is op een legale en open manier tot stand gekomen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.