Home

Achtergrond 487 x bekeken

Zeeuwse fruitteler krijgt ton subsidie voor kiwibes

Fruitteler Domus de Jonge uit het Zeeuwse Kappelle krijgt 100.000 euro Europese subsidie om de teelt van kiwibes op te zetten.

De kiwibes is een kleine kiwi die varieert in grootte van een druif tot een walnoot. De Jonge hoorde vandaag dat de subsidie, die via Provincie Zeeland is aangevraagd, is toegekend. De teler, die 55 hectare appels en peren teelt, was ook zonder subsidie begonnen met de aanplant van de kiwibes. "Volgende week begin ik met de aanplant van 2 hectare", aldus De Jonge. De Europese steun komt desondanks niet ongelegen. "Met het geld kan ik marktonderzoek doen en teeltbegeleiding financieren."

De Universiteit van Gent is het belangrijkste instituut dat kennis heeft over de teelt van kiwibes. Ze doet onder meer onderzoek naar rasontwikkeling. De Limburgse teler Gerard Metz is naast De Jonge één van de weinige kiwibestelers in Nederland. Voor De Jonge is de teelt een flinke sprong in het diepe. "Het duurt vier jaar voordat de aanplant productie geeft. Het is zaak om zo snel mogelijk te oogsten."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.