Home

Achtergrond 299 x bekeken

Wintertarwe blijft achter in Zuidwesten

Op sommige plekken in het zuidwesten van het land blijft de wintertarwe achter in ontwikkeling.

Het verschijnsel doet zich pleksgewijs voort. Volgens adviseur Guus Bergmans van BASF is de oorzaak niet bekend. “Vermoedelijk is het een gevolg van vorstschade. Ook zie je soms dat het plekken in een perceel betreft die wat lager liggen. Het kan zijn dat daar veel dooiwater naar toe is gestroomd.”

Op deze plekken in zijn werkgebied in het zuidwesten van Nederland blijft de tarwe achter, constateert Bergmans. “We volgen de tarwe op deze plekken om de oorzaak te achterhalen. Voor de rest is de wintertarwe wel goed aan de groei gegaan.”

De plekken met groeivertraging hebben baat bij regen. Bergmans: “De regen onderbreekt het voorjaarswerk, maar voor die schrale tarweplantjes is vocht gunstig.”

Bergmans ziet dat de tarwe op sommige plekken wat schraal uit de winter is gekomen. “Dan kan een teler voor de onkruidbestrijding het beste zachte middelen gebruiken als de stand van het onkruid dat toelaat.”

Bergmans ziet in zijn werkgebied overal septoria in de wintertarwe. “Her en der hebben we ook meeldauw geconstateerd. Tegen de grens met België is roest gezien in de wintertarwe.”

In het Noorden van het land is geen vorstschade te zien in de wintertarwe, zegt BASF-adviseur Bert Westhoff. “Je ziet hier wel dat het graan trager op gang komt dan in het Zuiden. De kleur is niet altijd geweldig. Als telers vloeibare meststoffen hebben gebruikt in plaats van KAS komt de stikstof later beschikbaar. Dat zie je nu in de kleur terug. Als het warmer wordt trekt de kleur wel bij.”

Die ervaring heeft ook bedrijfsleider Gerhardus Roseboom van proefboerderij Ebelsheerd in het Groningse Nieuw-Beerta. “Wij hebben vloeibare kunstmest gebruikt. Bij de buurman, die KAS heeft gestrooid, zie je dat de tarwe groener is. Maar de tarwe trekt wel bij. Wij hebben geen klagen over de stand van de wintertarwe. Hoe de tarwe zich verder ontwikkelt is vooral afhankelijk van hoe snel septoria van de oudere bladeren onderin het gewas naar de jongere bladeren bovenin trekt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.