Home

Achtergrond 166 x bekeken 1 reactie

Wereldbank krijgt meer kapitaal

De Wereldbank krijgt ruim 5 miljard dollar aan nieuw kapitaal. Dat hebben de lidstaten van de ontwikkelingsbank zondag besloten.

Ze stemden ook in met een hervorming van het bestuur van de bank, waardoor opkomende economieën meer zeggenschap krijgen. Het nieuwe kapitaal verhoogt de uitleencapaciteit van de Wereldbank met in totaal 86,2 miljard dollar. Die verhoging was nodig omdat de bodem van de kas door de economische crisis in zicht is gekomen. Door de internationale recessie is het bedrag dat de Wereldbank heeft uitgeleend sinds juli 2008 opgelopen tot de recordhoogte van 105 miljard dollar.

Een deel van het nieuwe kapitaal wordt opgebracht door de opkomende economieën die nu meer zeggenschap krijgen in het bestuur van de bank. In totaal krijgen ze ruim 3 procent meer stemrecht, waardoor hun gezamenlijke aandeel in de stemmen nu uitkomt op ruim 47 procent. Het stemrecht van Nederland daalt door de hervorming van 2,3 naar 2,1 procent van de stemmen.

Wereldbank-president Robert Zoellick toonde zich in een reactie tevreden met het nieuwe kapitaal. "Dit kunnen we gebruiken om banen te creëren en de meest kwetsbaren te beschermen. Door de verandering van het stemrecht vormen we een betere afspiegeling van de wereldeconomie, waarin ontwikkelingslanden een sleutelrol spelen.''

Volgens ontwikkelingsorganisatie Oxfam hebben arme landen echter niets aan de hervormingen. "Sudan is het enige land ten zuiden van de Sahara dat meer zeggenschap krijgt'', aldus Oxfam. De organisatie heeft vooral kritiek op de indeling van landen die de Wereldbank hanteert. Daarin worden landen als Saudi-Arabië en Hongarije als ontwikkelingsland bestempeld.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Patrick

    De Oxfam ziet het vaak wel ok. Het is geen CDA namelijk.
    Ik ben echter bang dat de power play van de wereldbank nog even doorgaat. Dus nog meer geduld is op mijn plaats.

Of registreer je om te kunnen reageren.