Home

Achtergrond 199 x bekeken

Week 17: positieve tendens kuikenmarkt

De situatie op de markt van kuikenvlees is wat wisselend van karakter, maar over het algemeen overheersen de positieve tendensen toch wel. De vraag naar vers kuikenvlees vanuit de lokale Nederlandse markt ligt op een heel behoorlijk peil en dat zou eveneens voor andere Noordwest Europese landen gelden.

De vraag naar vers filet is ook niet echt slecht en al met al worden er op dit moment vanwege de goede versvraag zeker geen grote hoeveelheden kuikenvlees ingevroren. Ook de prijzen van vrijwel alle andere verse kuikendelen zitten in de lift, waarbij de prijsstijgingen wel beperkt zijn. Desalniettemin is de situatie op de versmarkt wel degelijk bevredigend.

De interesse naar diepgevroren kuikendelen is ook niet echt slecht, maar de vraag naar kuikenbouten vanuit vooral Roemenië en de Baltische staten zou volgens een aantal handelaren qua niveau wel wat tegenvallen. Desondanks blijven de prijzen van deze kuikendelen zo rond de € 1,00 - € 1,05/kg hangen.

Ook zou er wat vraag vanuit Rusland naar kuikenbouten zijn, maar probleem hiermee is dat er maar een beperkt aantal, door de Russische overheid goedgekeurde slachterijen zijn, die op Rusland kuikenvlees kunnen afzetten. Het gaat hier dus om een klein deel van de beschikbare hoeveelheid, maar niettemin vindt er dus wel wat export richting Rusland plaats.

Het aanbod zou op dit moment niet al te ruim zijn en voor de komende periode zal dit zeker niet groter worden, omdat er wat slachtdagen in verband met Koninginnedag, Hemelvaart en Pinksteren zullen uitvallen.

Voor het merendeel zijn de pluimveeslachterijen en handelaren over de huidige marktsituatie redelijk tevreden en verwacht men dat de situatie, gezien de naderende zomerperiode, alleen maar verder kan verbeteren.

De gemiddelde prijs van de “vrije” lichte en zware kuikens werd deze week met één cent naar boven bijgesteld en komt gemiddeld uit op € 0,83/kg. De basiscontractprijs voor levering volgende week werd met 1,5 cent verhoogd en ligt nu op € 0,685/kg.

(Bron PVE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.