Home

Achtergrond 191 x bekeken

Verplichte registratie zuivelprijzen vanaf augustus

Zuivelbedrijven moeten vanaf 1 augustus de hoeveelheden en prijzen ’af fabriek’ van diverse producten doorgeven aan de Europese Commissie.

Die zal deze gegevens vervolgens openbaar maken. Doel is dat de transparantie in de Europese zuivelmarkt wordt vergroot.

Het Beheerscomité Zuivel heeft eerder deze maand ingestemd met een voorstel voor de prijsregistratie. Het geeft hiermee uitvoering aan een aanbeveling van de EU-werkgroep voor de zuivelsector, de zogenoemde High Level Group.

De prijzen van boter, boterolie, bepaalde kaassoorten (Cheddar, Goudse en Edammer kaas, Emmentaler), magere- en vollemelkpoeder dienen wekelijks gemeld te worden, als de hoeveelheid voortgebracht product in de betreffende lidstaat een aandeel van minimaal 1 procent in de EU-productie heeft. Voor genoemde kaassoorten geldt ook de meldingsplicht als sprake is van een aandeel van 4 procent of meer in de nationale kaasproductie. De prijzen van caseïne en mageremelkpoeder voor voertoepassingen moeten daarnaast óók worden doorgegeven als de nationale productie ervan een aandeel heeft van minstens 2 procent in de EU-productie. Een verplichte maandelijkse registratie geldt ook voor die kaassoorten die een aandeel van minimaal 8 procent in de nationale kaasproductie hebben.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.