Home

Achtergrond 171 x bekeken 5 reacties

Verloren tijd

Dat de economische crisis noopt tot fikse ingrepen in de rijksuitgaven, daar is iedereen het al lang over eens.

De kritiek op het besluit van het kabinet Balkenende vorig jaar september om eerst twintig groepen van ambtenaren zes maanden de tijd te geven om met voorstellen te komen, was dan ook groot; terwijl het land in rep en roer was, leunde de regering achterover.

Die kritiek was niet helemaal terecht. Want het feit dat er bij deze operatie geen enkel onderwerp taboe werd verklaard, leek het tot een zeer zinvolle operatie te maken. Niet eerder zou er over zoveel wetten en regels zo fundamenteel worden nagedacht. Helaas vallen de resultaten tegen, in elk geval voor wat betreft de groepen die betrekking hebben op de land- en tuinbouw. De ambtenaren stellen veel verschillende scenario’s voor met uiteenlopende maatregelen, maar zelden leidt dit tot nieuwe inzichten; in de meeste gevallen gaat het om plannen waar al veelvuldig over is gesproken.

Merkwaardiger des te meer dat de EHS in alle opties aan kortingen op het budget ontsnapt. Natuur is waardevol, maar als er ergens een klapper was te maken, dan was het wel met dit beleid. Daarmee is de voorspelling van sceptici dat het kabinet met de instelling van deze werkgroepen veel kostbare tijd zou verliezen, bewaarheid.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  .

  Melkveehouder, complimenten voor je treffende bijdrages. Hulde.

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  En wat te denken van die bataljons zelf? Iedereen weet toch dat een groot deel van die ambtenaren volstrekt overbodig is? Wil je een land gezond houden, dan zul je toch echt WERKENDE mensen moeten hebben. Maar ja, dat is natuurlijk wel slecht voor het milieu...

 • no-profile-image

  Han

  @Melkveehouder. Noem mij een land met een sterke leider en waar geen leger ambtenaren op de burelen zit. De sterke leider heeft dit leger nodig om zijn bevolking TAM te houden.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Han, ik kan er in een twee drie geen noemen. Nederland loopt graag voorop met alles. Nou, dan heeft men nu een uitdaging die daadwerkelijk respect kan afdwingen. De eerste vingeroefening zou zijn verplicht te stellen dat de verantwoordelijk topambtenaar van een departement de politieke kleur meedraagt van zijn minister, of op zijn minst van de coalitiepartners draagt. De uitvoering van democratisch genomen besluiten zou hiermee een stuk makkelijker worden, en gekleurde ambtelijke rapporten worden tijdig ontmaskert. Je moet een vos niet op de kippen laten letten, dat wordt nooit wat.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Helemaal niet vreemd dat de EHS ontsnapt aan de bezuinigingsronde. Hele bataljons ambtenaren houden zich bezig met deze vorm van werkverschaffing. En de eerste wet van de ambtenaren is; maak geen wet of neem geen besluit waardoor je zelf overbodig wordt. Nu juist de ambtenaren moeten aangeven waar gesneden moet worden, was dit resultaat te verwachten. Het wordt daarom hoog tijd dat er échte leiders opstaan die dit land met strakke hand gaan regeren en de ambtelijke macht de kop in gaan drukken. Zo niet, dan ziet het er slecht uit voor Nederland.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.