Home

Achtergrond 274 x bekeken 1 reactie

'Varkens Duitse slachterijen half levend aan de haak'

Een slordige half miljoen varkens per jaar worden bij de verwerking in Duitse slachterijen onvoldoende verdoofd of komen nog meer of minder levend aan de haak omdat ze onvoldoende leeggebloed zijn.

Dat zegt de veterinairenorganisatie Bundestier­ärztekammer. Volgens de dierenartsen is daarmee sprake van een buitengewoon verontrustende situatie en doet de overheid daartegen te weinig.

Het genoemde aantal van een half miljoen komt neer op 1 procent van het totale aantal geslachte varkens. In de rundveeslachterijsector is het cijfer foutieve dan wel gebrekkige verdovingen nog aanzienlijk hoger, namelijk 4 tot 7 procent, aldus de Bundesärztekammer in een aan de kwestie gewijde uitzending van het ZDF-televisieprogramma Frontal21 van dinsdagavond.

De oorzaak van de misstanden is volgens de artsen van puur economische aard. Landbouwminister Ilse Aigner wijst erop dat de regelgeving uiterlijk 2013 binnen de EU moet zijn verscherpt. "Als dat nog niet helpt moeten we kijken wat er op nationaal en Europees niveau nog meer kan."

Of registreer je om te kunnen reageren.