Home

Achtergrond 248 x bekeken

Vakbonden handhaven ultimatum FloraHolland

Vakbonden CNV en FNV wijzen een voorstel voor nieuw overleg van FloraHolland af en voeren morgen actie.

Volgens bestuurder Wessel Breunesse van CNV kan niet langer worden onderhandeld over onderdelen en wacht de veiling morgen een serie werkonderbrekingen. FloraHolland sprak maandagavond met de bonden en liet woensdag weten een verruimd mandaat te hebben voor nieuw overleg. De bloemenveiling houdt echter vast aan een loonstijging van 0,75 procent per 1 januari 2010 met daarnaast een eenmalige uitkering van 125 euro.

Daarnaast stelt de veiling een verdere loonstijging van 0,25 procent voor per 1 januari 2011. Breunesse: "Ik heb het gevoel dat de bloemenveiling de crisis, waarvan het einde al in zicht is, aan te grijpen de kosten blijvend fors te verlagen." FloraHolland noemde de situatie in de sierteelt zeer problematisch.

Volgens Breunesse is het voorstel zoals gedaan door de bonden, een loonsverhoging van 1,25 procent per 1 januari dit jaar, realistisch. "Vorig jaar, toen de veiling het moeilijk had, is nog altijd door forse bezuinigingen een miljoenenwinst geboekt. Het gaat minder, maar zeker niet zo slecht als men doet voorkomen. Als FloraHolland niet op onze eisen ingaat vóór donderdagnacht, dan volgen acties", zei hij eerder deze week.

Het steekt veel van de 4.500 werknemers dat flexibele werktijden niet meer worden vergoed en allerlei toeslagen, zoals een vuilwerktoeslag voor nachtploegen, zijn geschrapt. Personeel uit alle geledingen zullen volgens de vakbondsbestuurder vandaag het werk enkele uren neerleggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.