Home

Achtergrond 390 x bekeken

Uitstoot lachgas 10 procent lager door 'nitrificatieremmers'

De uitstoot van lachgas door de landbouw kan met ruim 10 procent omlaag door het gebruik van nitrificatieremmers.

Dat zijn bepaalde stoffen die aan mest worden toegevoegd om de omzetting van ammonium naar nitraat - en daarmee de vorming van lachgas - te beperken.

Onderzoek van Alterra (in opdracht van het ministerie van Vrom) laat zien dat de remmers tot een daling met 10 tot wel 50 procent leiden, afhankelijk van toepassing en omstandigheden. De grootste reducties zijn haalbaar bij toediening van de remmers bij dierlijke mest en kunstmest. Kleinere reducties kunnen worden behaald bij toepassing bij het scheuren van grasland en het onderwerken van gewasresten.

Momenteel zijn er drie groepen nitrificatieremmers die in de landbouw worden gebruikt: pyridines (nitrapyrin), dicyaandiamide (DCD) en pyrazolen (DMPP). In Nederland bestaat weinig ervaring met de remmers. In Nieuw Zeeland worden ze op beperkte schaal, en naar het schijnt met succes, toegepast.

Lachgas vormt met methaan het belangrijkste broeikasgas vanuit de landbouw.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.