Home

Achtergrond 228 x bekeken

Uienzaad zit in de grond, droogte leidt tot problemen

Al het uienzaad zit in de grond, weet Gerard Buizer van zaadleverancier De Groot en Slot.

De droogte speelt uientelers parten. Op driekwart van de percelen ligt 20 procent van het zaad droog, schat Buizer. Hierdoor komt het gewas niet uniform op, wat de teelt bemoeilijkt.

"Om onderdroging te voorkomen, wordt er steeds meer beregend", neemt Buizer waar. "Hoe gelijkmatiger de grond, hoe beter de vochtvoorziening." Eind deze week wordt de kans op neerslag groter. Veel akkerbouwers wachten hierop, weet Buizer. "Beregenen is een noodmaatregel en kost geld. Maar als die regen niet komt, is het toch raadzaam om zelf iets aan de vochtproblemen te doen." Vorig jaar waren opkomstproblemen als gevolg van droogte veel minder aan de orde.

PPO AGV, onderdeel van Wageningen UR, geeft aan dat werking van de bodemherbicide in gevaar komt door de aanhoudende droogte. Bodemvocht is van essentieel belang bij de inzet van bodemherbiciden. "In de teelt van uien worden bodemherbiciden vaak voor opkomst ingezet om veronkruiding later in het seizoen te voorkomen." Voor opkomst onkruiden afbranden is in de huidige omstandigheden een alternatief.

Of registreer je om te kunnen reageren.