Home

Achtergrond 375 x bekeken

USDA verwacht opnieuw grotere graanoogst

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) heeft de oogstprognose voor dit graanseizoen 2009/2010 opnieuw verhoogd.

Het is de negende maand op rij dat het USDA de oogstprognoses voor dit seizoen verhoogt. De wereldproductie van graan komt in seizoen 2009/2010 op 2.222 miljoen ton, inclusief rijst. Dat is slechts 15 miljoen ton verwijderd van de recordhoeveelheid van 2.237 miljoen ton graan die vorig seizoen is geproduceerd.

Ten opzichte van de maartprognose heeft het USDA de productie van tarwe verhoogd van 678,0 miljoen naar 678,4 miljoen ton. Het verbruik gaat van 647 miljoen naar 648 miljoen ton. De overige granen (mais, gerst, haver, rogge en sorghum, gierst) gaan van een productie van 1.100 miljoen naar 1.102 miljoen ton. De productiestijging bij de overige granen komt vrijwel geheel voor rekening van mais. Ook het verbruik stijgt ten opzichte van de vorige prognose van maart.

Het is voor het eerst in negen maanden dat het USDA de tarwevoorraad aan het einde van het seizoen op 30 juni lager inschat. Dat komt omdat de VS meer tarwe heeft uitgevoerd dan eerder werd gedacht. Ook wordt wereldwijd meer tarwe verbruikt.

De voorraden van andere granen loopt wel op, vooral bij mais. Het USDA verwacht op 30 juni een eindvoorraad van 144 miljoen ton mais. Dat is 4 miljoen meer dan in maart werd ingeschat. Eind vorig seizoen lag er 148 miljoen ton mais op voorraad. De grotere maisvoorraad wordt veroorzaakt door een hogere productie en een lager verbruik, vooral voor veevoer.

Ten opzichte van het vorige graanseizoen 2008/2009 valt op dat de totale graanproductie iets daalt van 2.237 miljoen naar 2.222 miljoen ton. Het verbruik neemt toe van 2.153 miljoen naar 2.195 miljoen ton. Toch groeien de wereldwijde graanvoorraden van 449 miljoen naar 476 miljoen ton, omdat de productie voor het derde seizoen achter elkaar groter is dan het verbruik. Dat betekent dat de graanvoorraad voldoende is om ruim 2,5 maand verbruik te overbruggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.