Home

Achtergrond 356 x bekeken

Trekkers en kunstmest uit de gratie op de beurs

Yara International was met een verlies van 5,6 procent op maandag de verliezer van de dag op de Stoxx 600 in Oslo.

De grootste producent van stikstofhoudende kunstmest ter wereld zag het aandeel inzakken nadat de toonaangevende zakenbank Deutsche Bank het aandeeladvies wijzigde van kopen naar vasthouden. Het aandeel won de laatste twaalf maanden meer dan 40 procent en maakte vorige week een kwartaalwinst bekend van 1,52 miljard Noorse kronen, bijna het dubbele van een jaar eerder.

Deutsche Bank ziet echter blijvende druk op de prijzen voor graan en oliezaden, en minder koopkrachtige boeren zullen minder of goedkopere mest aanwenden. Termijncontracten voor graan blijven onder druk staan nu in de VS 69 procent van de wintertarwe in goede conditie blijkt te zijn, tegen 45 procent een jaar eerder.

Twijfels over de vooruitzichten van de Amerikaanse machinebouwer Agco lijkt aan te houden. De producent van onder meer Fendt, Massey Ferguson en Valtra maakte dinsdag verrassend een winst van 10 miljoen dollar over het laatste kwartaal bekend. Feit blijft dat zelfs 68 procent meer verkochte toestellen in Zuid-Amerika niet kon verhelpen dat de omzet 13 procent daalde.

Met name de Franse en Duitse markt stellen teleur. Hoopvol is echter dat concurrent in de bouwsector Caterpillar fors hogere verwachtingen voor dit verkoopjaar communiceerde. Concurrent Case New Holland verloor terrein.

Het aandeel van het brede voedingsconcern Pepsico daalde 1,8 procent. Ten opzichte van januari staat het aandeel 6,5 procent hoger. De producent van onder andere Lay’s chips en cola rapporteerde een 26 procent hogere kwartaalwinst en een 13 procent hogere omzet.
Pepsico presteert echter een stuk minder dan Coca Cola, dat een meer dan dubbel zo grote winst presenteerde.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.