Home

Achtergrond 199 x bekeken

Trage rechtsgang zorgt voor lagere restitutieboete kaas

Een te lange juridische procedure biedt een frauderende kaashandelaar kans op een lagere boete.

Dit heeft het College van beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) uitgesproken.

De kaashandelaar (Vonk Dairy Products) is in 1997 geverbaliseerd voor het feit dat hij jarenlang Italiaanse kaas via de Verenigde Staten naar Canada exporteerde, zo bleek uit onderzoek van de Algemene Inspectiedienst. Vaststond dat 75 containers met kaas via de VS naar Canada waren uitgevoerd. Daarbij profiteerde het bedrijf van het feit dat de restitutie voor de VS veel hoger was dan voor Canada.

Het Productschap Zuivel oordeelde dat het 1,3 miljoen te veel betaalde restitutie plus boete moest terugbetalen. Vonk ging in beroep, omdat de handelaar meende dat de regels niet heel helder waren geweest. Dit leidde tot veel uitstel, prejudiciële vragen aan het Europese Hof van Justitie en vervolgens weer een lange juridische procedure. Alles bij elkaar duurde het elf jaar vanaf het moment dat Vonk werd geverbaliseerd totdat het bedrijf een definitieve uitspraak had over de terugvordering en boete.

Vonk meende dat dit te lang was geweest en stuurde aan op verjaring. Dat is niet het geval, oordeelde het CBB. Ook aan de feiten hoeft volgens het college niet worden getwijfeld. Wel mag het bedrijf een tegemoetkoming vragen voor schade doordat het zo lang in onzekerheid werd gehouden, ofwel: de vraag naar een eventuele korting op de boete is terecht. De hoogte daarvan moet nog worden bepaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.