Home

Achtergrond 746 x bekeken 2 reacties

Tasty Tom mikt op brixwaarde van 12

Telersvereniging Tasty Tom brengt mogelijk een tomaat op de markt met een brixwaarde van 12.

Dat verklaart Ton Janssen van het Limburgse trostomatenbedrijf. Op dit moment halen Tasty Tom-tomaten een brixwaarde oftewel suikergehalte van 7.

Janssen heeft nu 25 planten met een brixwaarde van 12 staan, en neemt in augustus de beslissing ermee verder te gaan. "Dat hangt af van supermarkten en groentespeciaalzaken. In algemene zin zijn die geen voorstander van een uitdijend spectrum tomaten."

Voor consumenten is het verschil tussen de verschillende tomatensoorten niet bij te houden, aldus Janssen. Toch denkt hij dat er ruimte blijft voor nieuwe variaties die echt wat toevoegen. "Probleem is dat een betere smaak nauwelijks wordt uitbetaald en de teler kilo’s kost. De keuze is dan snel gemaakt."

Smaaktomatenteler Jos Looije uit Maasdijk is het eens met Jansen. "De differentiatie in tomatenrassen is doorgeschoten; consumenten zien het onderscheid niet meer. Maar feit is wel dat ze allemaal worden verkocht."

De teler, die zelf 12 hectare honingtomaten teelt, weet niet of tomatentelers vaker kiezen voor een tomaat met een hoge brix-waarde. Volgens hem is niet gezegd dat een hogere brixwaarde per definitie betekent dat een tomaat smaakvoller is. "Ook de zoet-zuurbalans, textuur en droge stof gehalte spelen daarin een rol. Je kunt wel volhouden dat een hogere brix doorgaans resulteert in een smaakvollere, zoetere tomaat. Daarnaast is ook de manier van telen en de bemestingsgift bijvoorbeeld essentieel. Die combinatie maakt de smaaktomaat."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Maria

  Wie eenmaal TASTY_TOMS geproefd heeft , eet geen andere tomaten meer.
  Ik neem ze altijd mee wanneer ik op vakantie ga, want er kan geen andere tomaat tegen op.
  Ze zijn wel duurder maar daar staat dan ook een geweldig "Nederlands" product tegenover!

 • no-profile-image

  Zuur Appel

  Al die zoetigheid is slecht voor je tanden. Eet een Goudrenet......

Of registreer je om te kunnen reageren.